Неделя,

Яцек Олчак, ФМИ: Ускоряваме напредъка ни към бъдеще без дим

От: Стандарт -
A
A
A
  • Промяната в ръководството на най-високо ниво във Филип Морис Интернешънъл, обявена още през декември  2020 г., вече е факт

Яцек Олчак бе назначен за главен изпълнителен директор на компанията и член на Борда на директорите след Годишната среща на акционерите, проведена на 5 май 2021 г.  Досегашният главен оперативен директор на Филип Морис Интернешънъл поема поста от Андре Каланцопулос, който изпълняваше най-високата длъжност в компанията от 2013 г. насам. Каланцопулос бе назначен за изпълнителен председател на Борда преди срещата на акционерите.

Приемайки назначението, Яцек Олчак изрази своя ангажимент да ускори трансформацията на Филип Морис Интернешънъл към бъдеще без дим, обявена преди 5 години. Компанията поставя фокус върху разработката, научната оценка и отговорната търговска реализация на продукти без дим, които са научно доказано по-малко вредни от продължителното пушене, като целта е тези продукти да заменят цигарите възможно най-скоро.

 „За мен е чест и огромно вълнение да поема ръководството на ФМИ в момент, в който ускоряваме трансформацията си, превръщайки се в компания без дим. Филип Морис Интернешънъл е лидер в индустрията по отношение на иновациите в науката и амбицията ни е през 2025 г. над половината от нетните ни приходи да се генерират от бездимните продукти. Нашето непрекъснато разширяващо се портфолио от продукти е двигателят на дългосрочното ни бъдещо развитие. Ще продължим да се уповаваме на научните изследвания и експертизата, прилагайки колективните си умения и въображение, за да създаваме иновации и да разширяваме съществуващото продуктово портфолио, като в същото време проучваме нови сфери на бизнес развитие.“, заяви новият главен изпълнителен директор.

56-годишният поляк Яцек Олчак има солиден опит в компанията, стартирайки кариерата си през 1993 г. Той работи на мениджърски позиции в областта на финансите и генералния мениджмънт в Европа, включително като управляващ директор на компанията в Полша и Германия и президент за региона на Европейския съюз преди да бъде назначен за главен финансов директор на ФМИ през 2012 г. Остава на тази длъжност до 2018 г., когато бива назначен за главен оперативен директор на ФМИ. Той има магистърска степен по икономика от Университета в Лодз, Полша.

Г-н Олчак имаше ключова роля в процеса на трансформация на компанията в изпълнение на мисията за изграждане на бъдеще без дим и търговската реализация на най-развитата бездимна платформа – устройството за нагряване на тютюн на ФМИ, което за първи път бе пуснато на пазара Нагоя, Япония, през 2014 г. Под негово ръководство в качеството му на главен оперативен директор ФМИ увеличи дела на нетните си приходи от бездимни изделия на 28 % през първото тримесечие на 2021 г. С неговата водеща роля компанията разшири и географския обхват на бездимните си продукти до 66 пазара в ключови градове и държави към 31 март 2021 г. Под негово ръководство се извърши успешно и вътрешната търговска трансформация на ФМИ. Компанията промени изцяло бизнес модела си, превръщайки се от компания, ориентирана изцяло към бизнеса (B2B) в организация, фокусирана върху потребителя (B2C).

„Яцек е в перфектната позиция да реализира визията на ФМИ за изграждане на бъдеще без дим в своята нова роля на главен изпълнителен директор. Неговата страст и ангажираност с компанията и служителите стои в основата на стремежа му към постигане на резултати наред със задълбоченото познаване на нашите продукти, системи, ценности и инвеститорите. Убеден съм, че той е идеалният лидер, който ще осигури непрекъснатост на бизнес растежа и стойност за акционерите. Очаквам да продължим да работим заедно в моето ново качество на изпълнителен председател на Борда“, допълни от своя страна досегашният главен изпълнителен директор Андре Каланцопулос.

Филип Морис Интернешънъл си поставя глобалната цел до 2025 година 40 милиона пълнолетни пушачи да са преминали напълно на бездимни продукти и да са спрели пушенето

99% от бюджета на компанията за научно-изследователска дейност е насочен към бездимните платформи, показват последните финансови резултати на компанията за началото на 2021 г. В края на 2020 г. продуктите без дим на ФМИ вече генерират близо 25 % от нетните приходи на компанията, в сравнение с почти 0 % преди пет години. Компанията си поставя цел да увеличи този дял до над 50 %  до края на 2025 г., като същевременно ще нарасне и броя на пазарите, на които ще се предлага устройството за нагряване на тютюн - от 66 до 100, обяви новият главен изпълнителен директор на пресконференция на 6-ти май.

„Преди много години нашата индустрия беше изправена пред предизвикателството да създаде по-добра алтернатива на конвенционалните цигари. Единствената компания, която отговори на този призив, беше Филип Морис Интернешънъл. Вярвам, че това е най-добрият и най-отговорният избор, който може да се направи, знаейки, че има продукт, който може да реши значително проблемите с тютюнопушенето по света“, заяви Олчак.

Той припомни основия слоган на кампанията „Премахни дима по света“ (Unsmoke Your World) : „Ако не пушите – не започвайте. Ако вече пушите – спрете. Ако не можете, тогава преминете на по-добра алтернатива.“

По данни на ФМИ към 31-ви март тази година, най-развитата бездимна платформа на компанията – устройството с нагряване на тютюн на ФМИ, се използва от около 19 млн. пълнолетни потребители по света, от които близо 14 милиона са преминали напълно и са спрели изцяло да пушат. Устройството се предлага на 66 пазара в ключови градове и държави.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички