Всяка пета малка фирма може да фалира

Така смята Асоциацията за защита на потребителите (АЗП).

Всяка пета малка фирма може да фалира | StandartNews.com

Фалитите на микро и малки фирми ще достигнат 21 процента до края на годината, смята Асоциацията за защита на потребителите (АЗП). По нейни данни в България около 90% от бизнеса се състои от микро и малки предприятия.

Те са понесли основния удар от коронавирус пандемията и продължават да изпитват трудности, уточняват от асоциацията.

"Пресутановяването на дейността на тези бизнеси оттук нататък ще става все по-осезаемо, защото след възстановяването на дейността в края на карантината, голяма част от тях едва достигат 50 прооцента от оборотите преди пандемията.

Масова гледка в големите градове са закритите търговски площи по централните улици", отбелязват от организацията.

Според АЗП антикризисните мерки на правителството на практика са достъпни основно за средните и големите предприятия.

Това предполага увеличение на междуфирмената задлъжнялост да продължи да расте и да се увеличи просрочието на плащанията, които до скоро бяха със забавяния средно от два месеца.

Цели сектори на глобално ниво са застрашени от криза на ликвидността като например "Транспорт", "Автомобилостроене", "Текстил", "Туризъм", "Строителство" и "Метали", отбелязват от асоциацията.

Асоциацията за защита на потребителите очаква през есенната сесия на Народното събрание, депутатите да бъдат отговорни и в най-кратки срокове да приемат на второ четене Закона за доброволно изпълнение, който в момента има ефекта на антикризисна мярка, посочват от организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай