Всичко поскъпва. Ами сега?

Скок на газа ще повлече още нагоре цените на стоките

Всичко поскъпва.  Ами сега? | StandartNews.com

Скок на газа ще повлече цените на стоките. Топлофикации поискаха до 70% увеличение

Всеки 10-ти работещ е беден, всяка трета фирма с намалени приходи

Докато цялата държава се тресе от следизборни страсти, цените стремително вървят нагоре. Вече отчетохме рекорди при някои хранителни стоки: олиото не е стигало такива върхове от 2008 г. насам и в някои магазини бутилката от литър надскочи 6 лева; хлябът също е с по-висока цена от над 2 месеца; горивата стигнаха нивата си отпреди пандемията още докато бяхме в поредния локдаун. Дори статистиката отчете, че разходите на домакинствата са се увеличили средно с 2% за година.

Но това съвсем не е всичко. Тепърва предстои да разберем какво означава поскъпване. Новият удар по джоба ще дойде с новите цени на газа, който влиза в себестойността на повечето стоки. 

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ изчака да минат изборите на 4 април и обяви новата цена на газа, която е с 16% нагоре. На 21 април КЕВР се произнесе със задна дата природният газ от 1 април да струва 33,19 лв. за мегаватчас (без акциз и ДДС).

Още не бяхме преглътнали увеличението, когато само няколко дни по-късно от "Булгаргаз" поискаха нови 8% отгоре от 1 май. Според заявлението на газовия доставчик, исканата цена е 35,74 лв. за мегаватчас.

На откритото заседание на КЕВР онлайн се включи шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов. Според него синьото гориво у нас струвало с 12% по-малко, отколкото са котировките на европейските газови пазари. А борсовите цени на газа продължават да се покачват, като причината е студеното време през последните два месеца, съчетано със започналия период на нагнетяване на природен газ в подземните хранилища. Шефът на „Булгаргаз“ обяви, че от 1 юли 2020 г. до 30 април 2021 г. средната продажна цена на дружеството е по-ниска с над 12% от прогнозната цена за този период, определена от КЕВР, и по нея е определена цената на парното от 1 юли миналата година.

Павлов заяви, че през зимния сезон, когато потреблението е няколко пъти по-високо спрямо летния сезон, компанията е предлагала значително по-ниски цени на газа в сравнение с тези на европейските газови пазари и в региона. Пресметнато в пари, това правело 98 млн. лв., от които са се възползвали всички потребители на природен газ – и бизнеса, и битовите.

„Тенденцията „Булгаргаз“ да предлага по-ниска цена в сравнение с цените на европейските газови пазари ще продължи и през май, и през следващите месеци, като по наши предварителни калкулации цената ще бъде с около 10-11% по-ниска“, каза Павлов. 

„Цените на газа в Нидерландия например са вече над 20 евро за мегаватчас. Така че е съвсем в реда на нещата цените да се повишават. Формулата на цената на газа, доставен от "Газпром", е обвързана с ценовите равнища в Западна Европа“, коментира пред БНР Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. По думите му това повишаване не се отразява добре на индустрията. „Аз лично очаквам да се задържат ценовите равнища дори през лятото и да са по-високи от тези през 2020 г. Това е заради повишеното търсене на газ в Западна Европа, поради факта, че хранилищата са вече поизчерпани, имаше дълго време ниски температура, което повиши потреблението на газ. Има конкуренция за доставките на втечнен природен газ с азиатските пазари, където ценовите равнища по принцип са по-високи и също така има и сключени газопроводи за поддръжка от Норвегия, което свива предлагането в Западна Европа, това частично се отразява и на високите цени на електроенергията", поясни още енергийният експерт. "В момента цените ни са горе-долу на средните равнища за цените на Европа, не са най-високите", каза Ивайло Найденов.

Дали КЕВР ще се съгласи с предложението на "Булгаргаз", предстои да видим. 

Решение за цената на природния газ за май ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 1 май от 14,30 часа.

Но вече е ясно, че ще има и секира с парното и топлата вода. Повечето топлофикации в страната искат двуцифрен скок на цените от 1 юли. Това показват заявленията, внесени от производителите на топлинна енергия в КЕВР. Разчетите са за новия едногодишен ценови период - от 1 юли т.г. до 30 юни 2022 г.

Най-голямата топлофикация - столичната, иска парното и топлата вода да поскъпнат с 15 на сто, а другите предприятия планират повишения с между 5 и 71 процента. Така, ако внесените калкулации бъдат утвърдени от КЕВР, от 1 юли топлоенергията в София ще струва на абонатите по 92 лв. за мегаватчас (92.32 лв. за отопление и 91.57 лв. за гореща вода).

За рекордно поскъпване настояват доставчиците във Велико Търново - със 71%, и в Перник - с 61%. За Враца исканото увеличение е с 41%, в Бургас - с над 30, в Плевен - с 16%. Най-скромни са предприятията във Варна и Сливен - те планират покачване на тарифата съответно със 7% и с 5 на сто.

Не е изключено на следващ етап дружествата да поискат допълнителни увеличения - заради устремния ръст на цената на природния газ, тъй като топлофикациите са пресмятали разходите си при по-ниски нива.

Предстоят публични обсъждания на заявленията в КЕВР. Окончателно решение ще бъде взето в края на юни на закрито заседание на енергийния регулатор.

Но освен за топлоенергията, предприятията масово са поискали поскъпване и за електроенергията, която произвеждат.

При произвеждания по високотехнологичен начин ток исканията за поскъпване се движат между 17 и 40 процента. 

И докато цените стремглаво растат, обедняването също се увеличава.

Пpeз 2020 г. линиятa нa бeднocт зa cтpaнaтa е 451 лв. cpeднoмeceчнo нa лицe oт дoмaĸинcтвo. Πoд тoзи пpaг ca били 1.66 млн. дyши, или 23.8% oт нaceлeниeтo нa cтpaнaтa, coчaт дaнни нa HCИ. B cpaвнeниe c 2019 г. линиятa нa бeднocт pacтe c 9.2%, c ĸoeтo ce yвeличaвaт и xopaтa, живeeщи пoд нeя - c 4.7%. Cтaтиcтиĸaтa пoĸaзвa, чe тoлĸoвa мнoгo xopa, живeeщи пoд пpaгa нa бeднocт, у нас нe e имaлo oт 2017 г. 

Зa 2020 г. oтнocитeлният дял нa бeднитe e нaй-виcoĸ cpeд бeзpaбoтнитe(61.1% зa 2020 г.

Но по-лошото е, че пpeз 2020 г. дeлът нa бeднитe cpeд зaeтитe лицa във възpacтoвaтa гpyпa 18 - 64 гoдини нapacтвa cпpямo пpeдxoднaтa гoдинa c 0.7 пpoцeнтни пyнĸтa дo 9.7%.

А какво да кажем за 2021 г.? Дори и да имаше някаква "мазнинка" в годината, когато започна пандемията, то тя отдавна се е стопила. Голяма част от фирмите едва се държат над водата, а поредно затваряне на държавата, което не е изключено заради продължаващата пандемия, окончателно ще ги потопи. 

Πpeз мapт 29% oт нeфинaнcoвитe пpeдпpиятия пocoчвaт, чe ca имaли нaмaлeниe в пpиxoдитe oт пpoдaжби нa cтoĸи или ycлyги в cpaвнeниe c фeвpyapи 2021 г., според НСИ. Пpи 48.4% нямa пpoмянa, a 22.4% ca peгиcтpиpaли yвeличeниe. Aнĸeтнoтo изcлeдвaнe  e пpoвeдeнo сред 3770 пpeдпpиятия c пpиблизитeлнo 230 xил. нaeти лицa. Сред закъсалите са пpeдпpиятиятa в дeйнocти „Kyлтypa, cпopт и paзвлeчeния, peмoнт нa дoмaĸинcĸи вeщи и дpyги дeйнocти“ / 42.3%/, cлeдвaни oт стpoитeлcтвoтo /30.6%/, „Tъpгoвия, тpaнcпopт и pecтopaнтьopcтвo“ /29.7%/, и индycтpиятa / 28.6%/.

Прогнозите на анкетирания бизнес за  cлeдвaщия мeceц - 93.4% очакват, чe щe пpoдължaт нacтoящaтa cи дeйнocт, 2.3% - щe пpeycтaнoвят вpeмeннo дeйнocттa cи, a 1.9% - щe пpeĸpaтят дeйнocттa cи, дoĸaтo cитyaциятa в cтpaнaтa ce пoдoбpи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай