Всички на Балканите са  с мерак за газов хъб

Разпределител ще стане страната, която предложи логистика и инфраструктура, казва д-р Волкан Йоздемир

Всички на Балканите са  с мерак за газов хъб | StandartNews.com

* "Боташ" и "Газпром" преговарят цените на синьото гориво за Турция да станат като в Германия

* Разпределител на синьо гориво ще стане страната, която предложи логистика и инфраструктура, казва д-р Волкан Йоздемир

--------------

Д-р Волкан Йоздемир управлява Института за Енергийни пазари и политики (EPPEN) – тинк-танк в областта на енергетиката, базиран в
Турция. Той е експерт по руските, каспийските и турските енергийни пазари, по газова търговия, ценообразуване и геополитика. Работи с Департамента по външна
търговия на Турция, с турското Министерство на енергетиката и природните ресурси, както и с държавната компания BOTAŞ. Изнася лекции по енергийна икономика, дипломация и сигурност
в различни институции. Докторската му степен по икономика е от Института по международни
енергийни политики към Московския държавен университет (2013 г.) с дисертация върху световните пазари на природен газ и икономическите измерения на турско-руските газови отношения. Д-р Йоздемир бе участник в кръглата маса на енергийните експерти, организирана от БТА и ТАСС, която се проведе на 17 март в София. 

---------------------------

- Доктор Йоздемир, ще бъдат ли спазени сроковете за строителството на "Турски поток" така, че от началото на следващата година да потече газ по тръбите към Европа?

- Турция е свързана с първата част от този газопровод, който ще има годишен капацитет 15,750 милиарда. Той ще бъде завършен в уговорения срок до края на годината. Тогава Турция ще получава природен газ на своята граница и ще може да го трансферира по собствените си тръби.

- При последната визита на президента Ердоган в Русия на 8 април 2019 г. руските медии съобщиха, че е обсъждано да се забърза изграждането на "Турски поток", като от турска страна бяха поискани от президента Путин отстъпки в цената на газа. Тогава не се стигна до споразумение, но дали има развитие по този казус?

- Търговията с природен газ и строежът на газопреносната система са два отделни въпроса. Аз предполагам, че разговорите между "Боташ" и "Газпром" ще доведат до необходимите решения да се намали цената за Турция и да се достигнат нива, каквито са валидни за Германия в момента.
Турция има сериозно партньорство с Русия за "Турски поток". От гледна точна на енергийната сигурност, която е много важна, е добре да се реализира "Турски поток". Тогава ще премахнем договорите с Украйна, които са несигурни. Като се реализира втората част на "Турски поток", това ще е от полза и за България, и за Сърбия, и за Унгария. Ще се диверсифицират и доставките, и маршрутите. От 1997 г. Турция внася газ от Русия през България. Но сега Турция ще се ще се превърне в транзитна държава за България. Ще се създаде и взаимна зависимост между Турция и Русия, както и нуждата от мултикултурни отношения. Така всички заинтересовани страни ще си взаимодействат. 

- Според Вас ще се изпълни ли идеята на българското правителство България да стане газов хъб на Балканите?

- Не само България, а и други страни, сред които и Турция, и Гърция, имат желание да станат хъб за разпределение на природния газ на Балканите. Това не е лесно, необходимо е да се приложи много сериозен търговски механизъм, за да се осъществи тази идея. Ако трябва да сме реалисти - има разлика между желаното и възможното да бъде направено.

- А какво конкретно трябва да се направи, за да се наклонят везните към някоя от страните, желаещи да са газоразпределителен хъб?

- В случая би трябвало да погледнеме нещата така: няма вас да ви изберат за разпределителен хъб, а вие трябва да предложите необходимата логистика, да имате инфраструктура, за да можете да бъдете такъв разпределител.

- В Гърция бе открит обновения терминал за втечнен газ, очаква се да бъде завършена газовата връзка Комотини Стара Загора, за да може и България да диверсифицира своите доставки. Турция купува ли втечнен газ?

- В Турция имаме голям капацитет за такъв газ. Имаме две стационарни станции, също и две подвижни станции, така че мога да кажа спокойно, че Турция разполага с огромен капацитет в това отношение.

- Според статистиката, потреблението на енергия в Турция е нараснало с 9,5% само през 2017 г., като природният газ е осигурявал 28,15% от общите енергийни нужди на страната през 2017 г. спрямо 26,45% година по-рано. 14 млн. домакинства и почти 50 млн. души разчитат на газ. В същото време в България едва 2 % от домакинствата са газифицирани.  Как ще се развиват нещата в бъдеще, ще имаме ли повече газ, което е от най-екологичните и най-евтини горива?

- В Турция мрежата за снабдяване на домакинствата с природен газ е много развита и може да се каже, че в почти всички населени места тя се използва. Употребата на природен газ е около 50 милиарда куб. метра годишно за домакинствата. Предполагам обаче, че с навлизането на зелената енергия, частта, която формира в ценовия микс природният газ, ще намалява.

- В Турция бе даден старт на атомната централа "Аккую", в България също вървят процедури за строежа на АЕЦ "Белене". Ще натежи ли атомната енергия в енергийния микс в бъдеще?

- Аз не мога отсега да направя далечна прогноза как ще се развие този сектор. Но ако гледаме отношенията между Турция и Русия - от една страна, и Турция и България - от друга, смятам, че развитието на атомната енергетика не е независимо от политическите отношения.

                   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай