Всеки втори шеф у нас - жена

Втори сме в ЕС по дами на управленски позиции, сочи проучване на Евростат

Всеки втори шеф у нас - жена | StandartNews.com

България е на второ място в ЕС по жени на ръководни позиции. Това сочи последното изследване на „Евростат“, направено по случай международния ден на жената 8 март.

Лидер в класацията е Латвия. Това е държавата с най-голям дял жени на висши управленски длъжности. Страната е единствената в Европейския съюз, в която има повече мениджъри от нежния пол – 53%.

България е на втора позиция. У нас жените управленци са почти колкото мъжете – 49%, което означава, че почти всеки втори шеф носи пола и ходи на токчета. На трето място е Естония с 46% жени на шефски позиции. Топ 5 се допълва от Словения(44%) и Литва (42%).

Жените на ръководни постове са най-малко в Кипър – едва 19%, на дъното са още Дания с 27% и Нидерландия с 29%.

Над 6,7 млн. европейци заемат мениджърски позиции, от тях 63% са мъже, а 37% са жени, сочи още проучването на Евростат. 1/4 от членовете на управителните съвети на компании са жени, а под 1/5 от изпълнителните директори са от нежния пол, показва още изследването. На този фон, половината от работещите европейци са жени.

Сред членовете на управителните съвети на големите компании, чиито акции се котират на борсата, най-много са жените във Франция – 45%. Най-нисък този показател е в Естония и Кипър – 9%.

Проучването на работната сила e проведено сред европейските граждани на възраст между 20 и 64 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай