Влязохме в чакалнята за еврото,курсът - същият

Европейската комисия приветства решението за включването на българския лев и хърватската куна в механизма ERM II

Влязохме в чакалнята за еврото,курсът - същият | StandartNews.com

България официално бе приета в чакалнята за влизане в банковия съюз на Европа. ЕЦБ фиксира курса на българския лев спрямо еврото на 1,95583.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов с трети брифинг. Влизаме в чакалнята за еврото?

Европейската комисия приветства решението за включването на българския лев и хърватската куна в механизма ERM II, както и решението на Съвета на гуверньорите на Европейската централна банка за по-близко сътрудничество с двете страни, което бележи влизането им в банковия съюз.

"По искане на българските власти финансовите министри на държавите-членки от еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България решиха единодушно да включат българския лев във Валутен механизъм II (ВМ II). В процеса на вземане на това решение бе включена Европейската комисия и бяха проведени консултации с Икономическия и финансов комитет.
Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1.95583 лева. Около този централен курс на лева ще бъде поддържан стандартният диапазон от плюс или минус 15 процента", гласи официалното съобщение.

"Решението представлява крайъгълен камък в усилията на България и Хърватия за присъединяване към еврозоната. Сега двете страни трябва да участват в механизма без сериозно напрежение и най-вече без да девалвират основния курс на своята валута спрямо еврото по собствена инициатива, поне две години преди да могат да се присъединят към еврото. Комисията ще продължи да насърчава и подкрепя усилията на българските и хърватски власти да завършат процеса по присъединяване към еврозоната“, се казва в изявлението на Комисията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай