Вижте какви мерки искат чуждите фирми у нас

Двустранни търговски камари предлагат без данъци и осигуровки до септември

Вижте какви мерки искат чуждите фирми у нас | StandartNews.com

Общо 12 мерки за подпомагане на бизнеса по време на пандемията причинена от коронавирус, предлагат от 11-те най-големи двустранни търговски камари от у нас, става ясно от тяхно съобщение до медиите. Мерките са както следва:

  1. Създаване на Консултативен съвет с участието на Правителството и двустранните търговски и индустриални камари.
  2. Механизми, отнасящи се до всички фирми, за компенсиране и замразяване на дължими данъчни задължения и осигурителни вноски до края на месец септември. Предоставяне на възможност за безлихвено разсрочено плащане на дължимите суми с период за изплащане до 6 месеца.
  3. Замразяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на превозни средства, които не са директно свързани с производството и фирмените услуги), до края на месец септември, без да се начисляват допълнителни лихви за посочения период.
  4. Бързи и улеснени процедури за дългосрочни кредити със срок до 30 години, които да гарантират ликвидността на МСП, и които да намалят междуфирмената задлъжнялост.
  5. Облекчаване на процедурите за достъп до Фонд безработица при временно прекъсване на работа за фирмите от всички сектори, включително и самоосигуряващи се лица, като се покриват 60% от осигурителния доход за период максимум от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния доход. Изплатената сума не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната. Да се предвидят достатъчно средства за всички засегнати фирми.
  6. Улесняване, когато и където е възможно, на изпращането и получаването на документи в / от различните държавни и административни институции по електронен път, с цел намаляване на придвижването и струпването на хора; обобщено: мерки за облекчаване на бюрокрацията чрез издаване и подаване на документи по електронен път;
  7. За срока на извънредното положение да се удължи автоматично срокът на валидност на годишния технически преглед на всички превозни средства, както и на валидността на международните шофьорски книжки, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение.
  8. Средства от европейските фондове, предвидени за развитие на бизнеса в рамките на програми ОПИК, ОПРЧР, ПРСР, вкл. чрез подхода ВОМР, съответно средства по вече планирани и обявени схеми и покани за проектни предложения, да не се пренасочват за други цели, като се удължат сроковете за представяне на проектите за вече излезлите мерки.
  9. Финансова помощ за осигуряване на почистване, дезинфекциране и сигурност на работното място като се поемат 50% от разходите, направени от началото на март месец.
  10. Предвиждане на допълнителни финансови средства и мерки за укрепване на здравната система в страната и другите държавни структури, пряко включени в борбата с вируса и съблюдаването на мерките, гласувани от правителството. Начисленото ДДС на закупена и дарена апаратура и/или медицинско оборудване в подкрепа за борбата с коронавируса у нас да се насочва към Министерство на здравеопазването, за да се увеличат средствата, нужни за продължаващата битка със заболяването.
  11. Задължаване на държавни и общински предприятия, собственици на офис и бизнес сгради и помещения, да предоставят гратисен период и препоръка към частните субекти да предоговорят условията на договорите за наем при поискване от наемателя.
  12. В сектор туризъм да се удължи до 30-ти юни 2020 г. замразяването на внасянето на осигурителни вноски и данъци за туристически агенции, тур оператори и всички компании, които приемат или обслужват туристи. Да се определят политиката и механизма на издаване на ваучери в сектор „Туризъм“.

Писмото с предложенията е изпратено до Министерския съвет. Под него са се подписали следните камари:

  • Advantage Austria
  • Американската търговска камара в България
  • Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб
  • Британо-българската бизнес асоциация
  • Българо-румънската търговско-промишлена палата
  • Българо-черногорската търговско-промишлена палата
  • Италианската търговска камара в България
  • Конфиндустрия България, Сдружение на италианското предприемачество в България
  • Унгарско-българската стопанска камара
  • Френско-българската търговска и индустриална камара
  • Шведската търговска камара в България

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай