Vivacom наля 1,9 млрд. в мрежата за 10 г.

Видеоконтактите ще заменят разговорите, ще живеем в умни градове и домове

Vivacom наля 1,9 млрд. в мрежата за 10 г. | StandartNews.com

* Технологиите променят общуването

* Видеоконтактите ще заменят разговорите, ще живеем в умни градове и домове

1,9 млрд. лева са инвестициите, които Vivacom е вложил в мрежата си за последните 10 г. Това съобщи главният изпълнителен директор на телекома Атанас Добрев по време на традиционната закуска с журналисти, на която обяви постигнатото за последното десетилетие и плановете за бъдещето. Добрев подчерта, че основните акценти в работата на компанията са били осигуряване на свързаност и увеличаване на капацитети. И днес може да се каже, че технологиите промениха общуването. А в бъдеще връзката между хората ще става все по-близка благодарение на мобилните устройства, като видеоконтактите ще заменят разговорите.  

Добрев посочи, че се случва "тиха иновация" с това как е звучал гласът преди и как го чуваме сега с 4,5G мрежата. Макар че в момента едва 4-5% ползват "кристален глас", в следващите години всичко, което е различно от него, ще бъде дразнещо.  

Добрев даде  пример и за бързината, с която се променят технологиите. 
Преди 20 г. хората влачеха огромни телефони, покритие имаше само в центъра на столицата, а сметките, които се плащаха бяха огромни. Преди 10 г. пък беше хит да се използва „Блекбъри“, а сега дъщеря му, която е абитуриентка, едва ли е чувала за него. 

Телефоните с екрани смениха тези с копчета и сега за децата дори звучи като наказание, ако им предложат такъв модел. 
"От говор, минаваме към видео. Технологиите превръщат всеки в режисьор. Навлизането от аудио във видеокомуникациите ще промени и света на изкуството", посочи Добрев. И добави, че изкуственият интелект ще навлезе в телефоните ни, ще правим умни градове, умни домове, умни бизнес услуги.

За компанията

Добрев обобщи накратко какво се е случило във Vivacom от 2009 г., когато компанията обединява всичко под един бранд, досега:

През 2010 пуска сателитна телевизия, през 2011 г. - цифрова тв, през 2012 г. - интерактивна телевизия. През 2013 г. става номер 1 по приходи сред телекомите у нас, която тенденция е запазена и до днес. От 2014 г. телекомът се фокусира върху дигитализацията в образованието. През 2015 г. стартира мобилна телевизия, през 2016 г. - последна пуска 4G у нас, но за 4 месеца осигурява най-доброто й покритие в страната. През 2017 г. стартира проектът за умните градове и LoRa мрежата, а през 2018 г. фокусът е върху образование 4.0. 

И ако преди години въпросът е бил къде има покритие, сега е колко е бърза мобилната връзка. "Работим да постигнем точката "Достатъчно бързо", подчерта Добрев. 
„Клиентите ни в половината страна имат достъп до високоскоростни услуги. Предлагаме най-бързата мрежа, с най-голямо покритие. В 615 града сме изградили 4,5G мрежа, над 1 млн. домакинства имат оптика за по-бърз и стабилен интернет“, каза финансовият директор Асен Великов. 
Новата платформа My Vivacom пък позволява на потребителя да направи услугите според нуждите си. 

Иновациите

Атанас Добрев допълни, че вече предлагат и иновации в много различни сфери. Общините могат да се възползват от услугата умен паркинг, която ще улеснява гражданите в реално време през телефона си да виждат къде в града има свободни места за паркиране. За целта на паркоместата се монтират датчици, а хората си свалят мобилно приложение. На същия принцип работи и умното сметосъбиране, като на кофите за смет се монтират датчици. А общините следят в реално време колко са пълни контейнерите и кога сметосъбиращите фирми минават да извозват отпадъците. Такъв пилотен проект вече се изпълнява в Пловдив и София. 
LoRa мрежата може да реши и проблемите с течовете на вода, като на всеки 5 минути дава информация за потребяваното количество чрез улични водомери. Все по-разпространено е и видеонаблюдението, което се въвежда в общините - то гарантира намаляване на престъпността, повече сигурност за гражданите и "очи", които следят за нарушители в бус лентите, например.
Във връзка с образование 4.0, телекомът е направил "умни" класни стаи в над 190 училища и детски градини. Обучени са и над 6000 учители. "С тях трябва да се работи най-много, защото се чувстват неподготвени за работа с технологиите, а децата знаят повече от тях. Затова и учителите са спирачка за дигитализиране на образованието", коментира Веселка Вутова, Директор Корпоративни комуникации на VIVACOM.
Асен Великов подчерта, че образование 4.0 и индустрия 4.0 са свързани. И трябва да се подготвим, за да не стане проблем за работните места по-голямото навлизане на изкуствения интелект. 

Интернетът на нещата

Атанас Добрев разкри и някои от проектите на на компанията за 2019 г. Първият е да се осигури по-голям капацитет през лятото на морето, така че потребителите да ползват смартфоните си така, както са свикнали. "Работим заедно с министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за освобождаване на повече честоти за 4,5 и 5G", каза шефът на телекома.  Ще се предлагат повече и по-добри онлайн услуги, без да се налага клиентът да стъпва в магазина. „Може би след време магазините ще поемат по пътя на магазините за видеокасети и хартиени снимки“, начерта част от бъдещето изпълнителният директор на Vivacom. Той заяви, че в следващите 10 години ще се инвестира в 5G мрежата, в интернет на нещата (IoT), в облачните структури. Ще имаме все повече телеком в ежедневието си - телемедицина, умни системи ще съветват лекарите при дадени симптоми и здравни показатели какви изследвания да се предпишат на пациент, ще управляваме камерите в домовете си през смартфоните. Всичко това ще промени начина ни на работа, пазаруването, шофирането, образованието, както и домът ни. Затова и киберсигурността ще става все по-важна.
В София вече има лаборатория за експериментиране, в която всеки стартъп може да изпробва как проектът му работи с 5G. 

Проблеми с 5G спъват 800 млн. инвестиции

Добрев призна, че стартирането на 5G мрежата у нас в момента буксува заради нуждата от промяна в строителното законодателство и освобождаването на честоти от военните. За отстраняването на пречките компанията работи съвместно с Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ и транспортното министерство и очаква евентуални лицензи през 2020 г.  
Заради заети лицензи в момента телекомите не могат да инвестират в създаване на такава мрежа. Освобождаването на честотите за 5G и предлагането им на операторите на разумна цена в следващите 3-4 години ще отключи инвестиции от индустрията в размер над 800 млн. лева, каза Атанас Добрев.
“В момента има тенденция към обръщане на политическата воля. Имаме плаха надежда, че това ще се промени. Освен лицензите, трябва улесняване на режима за поставяне на нови технологии на съществуващи сайтове. Това е по-голям проблем за навлизането на 5G в България дори от търговската война”, коментира Добрев.
Той разясни, че в момента четири онсновни честотни обхвата имат някакъв проблем.
При 700 MHz, който ще бъде покритието на 5G на широки територии, движение няма. “Ако продължи да се работи както в момента, преди 2023-2024 г. тази част от спектъра няма да бъде освободена”, е мнението но изпълнителния директор.
При 800 MHz, който ще се ползва за 4G мрежата, има надежди за освобождаване на спектъра към края на 2020 г., а при по-сериозна работа, през 2021 г. на него може да има реално 4G.
“При 1800 MHz има 20 MHz, заети от две компании, които нямат клиенти и не инвестират, но заемат честотен ресурс. Чакаме решение около 2021 г., когато им изтичат лицензите”, обясни Атанас Добрев.
В частта от 2600 MHz КРС даде временни честоти на трите оператора и от юли 2019 г. те ще могат да стартират 6-месечни тестове, включително и търговски, на 5G. В началото на 2020 г. се надяваме на разумни цени да придобием част от спектъра, каза директорът.
Той се надява в рамките на тази година да станат три неща - да бъде освободен остатъчният спектър, да бъде позволено да се използва за 5G, защото в момента не е, и да бъде сложена цена на разумно ниво. В резултат от това може би някакво търговско 5G покритие ще има догодина. Колко бързо ще е това 5G покритие, зависи от това дали ще има промяна в строителното законодателство през 2019 г.

Търговската война и Huawei

Транспортното министерство подготвя методика, по която ще се оценява риска при използването на даден доставчик на телекомуникационно оборудване. Създаването й е по изискване на ЕС във връзка с търговската война на САЩ и китайската компания Huawei. Така всеки бъдещ доставчик, включително Huawei и ZTE, които искат да доставят оборудване в страна от ЕС, ще трябва да преминават през тази оценка на риска, обясни Добрев в отговор на въпрос.
Относно работата на Vivacom с китайската компания, изпълнителният директор каза, че това зависи от предложените оферти, от оценката на риска и от развитието на търговската война, което трябва да стане ясно до няколко месеца. Що се отнася до мобилните телефони на Huawei, Vivacom няма да поръчва новите модели на производителя, докато не се изясни ситуацията с издадената от президента на САЩ забрана. Китайският производител загуби достъпа си до услугите на Google, което прави моделите им непродаваеми извън Китай. "За какво ви е модел със сгъваем дисплей, когато нямате Google", посочи Добрев.
Под въпрос е и доколко компанията ще може да произвежда телекомуникационно оборудване без компонентите и интелектуалната собственост на американците.

Собственост

„В момента компанията не води разговори с потенциални инвеститори“. Това заяви Атанас Добрев в отговор на въпрос за спекулации в медиите, че телекомът преговаря с евентуален купувач.
Относно заемите той съобщи, че телекомът няма намерение да тегли големи суми, а за малки - между 10 и 20 млн. лева, може да вземе, но може и да не вземе. 

В ЦИФРИ

Компанията е номер 1 по приходи за 2018 г.

* За шеста поредна година VIVACOM е оператор номер едно по общи приходи на българския пазар – 948 млн. лв. за 2018 г. Това е с 6.6% повече спрямо 2017 г. 
* Телекомът отбелязва устойчив ръст от 12.8% в коригираната EBITDA до общо 359,8 милиона лева, докато разходите за инвестиции нарастват с 3.6% до 187.5 млн. лв. 
* Общите приходи за периода януари - март 2019 г. са в размер на 235,2 милиона лева. В сравнение със същия период на миналата година компанията постига ръст от 5,5%  и запазва лидерското си място. Въпреки силно конкурентния пазар, VIVACOM продължава да реализира и ръст в коригираната EBITDA от 30,5%  до 112,5 милиона лева. 
* VIVACOM остава най-предпочитаният  доставчик на интерактивна телевизия (IPTV с 50% пазарен дял към края на 2018 г. Абонатите на платени телевизионни услуги са се увеличили с 4,7% до 468 000 спрямо 447 000 за 2017 г. 
* Общият брой на  абонатите на фиксиран широколентов достъп се е увеличил с 2,8% до 444 000, спрямо 432 000 за 2017 г.
* Към края на 2018 г. VIVACOM отчита 3 071 000 потребители на мобилни услуги, а пазарният дял на компанията на база приходи от мобилни услуги достига 30%, подкрепен от ръст на средния приход от клиент (ARPU) до 12.90 лв. за четвърто тримесечие на 2018 г. и съответно до 13.20 лв. за периода януари – март 2019 г.
* VIVACOM осигурява 99,25% покритие на населението с 4G технологията, която позволява високоскоростна интернет връзка в мобилна мрежа. Телекомът затвърждава мястото си на оператора с доказано най-бързата мобилна мрежа  в страната, измерена от OOKLA за 2018 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай