Вирусът ударил тежко инвестициите в Европа

Има разместване в класацията на държавите по атрактивност за инвеститорите

Вирусът ударил тежко инвестициите в Европа | StandartNews.com

Повече от една трета от европейските проекти за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), обявени през 2019 година, са били забавени или директно отменени поради пандемията на коронавирус, установи годишно проучване от компанията за професионални услуги EY, съобщава Ройтерс.

Според EY около 65% от въпросните 6122 проекта вече са в ход или продължават "макар и с намален капацитет и набиране на персонал". Други 25% от тях бяха забавени, а 10% бяха отменени, установи проучването Europe Attractiveness на компанията за професионални услуги EY.

Данните за въздействието на пандемията бяха събрани през миналия месец от група от 113 мениджъри, взимащи корпоративни решения, както и от серия уебинари с европейски инвестиционни агенции.

Изследването на EY показа, че за пръв път Франция изпревари Великобритания като най-популярната инвестиционна дестинация в Европа, привличайки 1197 нови проекта през 2019 година, което е ръст със 17% спрямо година по-рано. В същото време преките чуждестранни инвестиции във Великобритания се покачиха за този период с 5 на сто.

"Ръстът на ПЧИ във Франция е факт, тъй като местният и глобалният бизнес, както и инвеститорите приветстват проведените реформи в трудовото законодателство и корпоративното данъчно облагане“, заяви управляващият партньор на EY EMEIA - Джули Тийланд, визирайки програмата за реформи на президента Еманюел Макрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай