Вече без служебни бележки към данъчната декларация

От днес могат да се подават данъчни декларации на хартия

Вече без служебни бележки към данъчната декларация | StandartNews.com

"Вече служебни бележки не са необходими - нито трябва да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се налага да се искат и получават. Същата информация се съдържа в т.нар. "сметки за изплатени суми", които работодателите издават". Това съобщи в интервю за БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Всеки притежател на персонален код, издаден от НАП, и електронен подпис, през месец март ще може да види така наречената "предварително попълнена данъчна декларация" като една отделна електронна услуга, в която ще са попълнени всички доходи, за които НАП знае - това са доходи от трудови правоотношения и хонорари", посочи Бъчваров.

Но ако има други източници на доходи - наем или някой вид данъчни облекчения, човекът трябва да допопълни ръчно или да коригира данъчната си декларация", посочи той и каза, че се очаква повече хора да поискат да получат персонален код.

От днес могат да се подават данъчни декларации на хартия, уточни Бъчваров, но посъветва да не се бърза с това, защото предстои да бъде пусната предварително попълнената данъчна декларация.

"Има период от началото на март, когато ще бъде пусната попълнената данъчна декларация, до края на март - докогато може да се ползва 5% намаление от данъка за довнасяне, ако освен че е подал декларация по електронен път, няма и стари неплатени задължения", каза още говорителят на НАП.

Няма промяна в дизайна на данъчната декларация и в електронната услуга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай