Важна информация за плащането с карта. Засяга всички

Габриела Руменова от "Ние, потребителите" разкри капаните

Важна информация за плащането с карта. Засяга всички | StandartNews.com

Важна информация за плащанията с карта даде Габриела Руменова от "Ние, потребителите".

Няма нормативна разпоредба, която да задължава търговците да предоставят, с малки изключения, задължително възможност за плащане с карта. Много от тях, въпреки че дават такава възможност на своите клиенти, поставят различни условия, съобщи Руменова.

"Най-често това е достигане на минимална сума на сметката – 5 или 10 лева. Това създава значително неудобство на хората, защото ние може да сме се наредили да си вземем, примерно, една бутилка с минерална вода, която струва левче. И да не ни достигат парите, защото, примерно, разполагаме с някакви стотинки или изобщо нямаме в брой, а искаме да платим с телефона си или с карта", каза още Руменова, цитирана от "Фокус".

"И тогава вече става сложно. Така че ако има такива изисквания, не е нарушение на закона, но трябва предварително да бъде обявено, за да не се стигне до ситуация, в която идва нашият ред на касата, а ние получаваме тази информация, че не може да платим, защото имаме само 2 лева, а сметката ви трябва да е 5 или 10.

И започваме да се оглеждаме наоколо какво още да си купим, за да достигнем тази сума. И реално ние правим една принудителна покупка. Това нарушава, разбира се, нашите икономически интереси", коментира експертът.

Габриела Руменова определи като положителна тенденция това, че по родното Черноморие има все повече ПОС терминали.  

"Човек може да плаща с карта – нещо, което в предишните години не се случваше. И дори ако си спомняте, именно точно този вакуум беше запълнен от поставянето масово на едни банкомати, които удържаха много голяма сума за теглене от тях. Хората не знаеха, оставаха изненадани", каза Руменова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
Котенце
преди 1 месец

Правилно,защото за нас е безплатно но за търговеца НЕ Е!

Откажи
Нико
преди 1 месец

Хай сиктир бе ! Една бутилка минерална вода или дъвка ще плащаш к карта.

Откажи
Пешо
преди 1 месец

Трябва да се поделят таксите.Защо трябва да е за сметка на търговеца,при мизерен бизнес губят по хиляда лева месечно за такси

Откажи
Пепи
преди 1 месец

Ако по карта имаш минималната изискуема сума 5 или 10 лв., плащането ще бъде отказано, защото не можеш да имаш остатък под тази сума т.е. 4 или 9 лв., а не както сте написали, че трябва да се оглеждаш да купиш още нещо. Второ, всеки подписал договор с банка трябва да знае какви са таксите при всички трансакции. Когато банката променя тарифите, чрез медии и лични съобщения на е-адрес или СМС съобщава за тази промяна. Ако някой активен потребител е неграмотен, да си тегли парите накуп и да се разплаща само кеш.

Откажи
лъчо
преди 1 месец

Бях юрист в Комисията за защита на потребителите тази регулация е тях на работа но всички дремят при тотална липса на компетентност никой не те гледа какво и колко можеш а чии човек си може би навсякъде е така и затова държавата затъва от година на година и лошият социализъм като го сравним с последните 30 години излиза че е бил Рай който За съжаление няма отново поне ние да го доживеем успех на народа обичайте джендърите подмазвайте се на американците и изпълнявайте стриктно заповедите на Европа и до никъде няма да стигнете Времето ще покаже че най-добрия избор в момента за България е брикс цял свят го видя само нашите Велики вождове послушковци се правят че не го виждат

Откажи
Dim
преди 1 месец

А още по-забавно е да заведеш приятелката си на вечеря и като поискаш сметката да ти кажат, че той терминала не им работил.

Откажи
Европа
преди 1 месец

Не щем БРИКС, те не са на нашия континент. Искаме да сме в Европа, където държавата ни се намира. Да не се пречи на Европейския съюз и на държавите в него с доброЗорни съвети и команди.

Откажи
Борислав Бъчваров
преди 1 месец

На Вашата покупка на дребна стойност и търговците не са длъжни да плащат на банките за поддръжка на терминали.Много добре,че разполагате с карта,но не всички могат да работят с терминал да не забравяме,че има хора на възраст ,които не могат да се справят с Вашите неволи да плащате на банките.

Откажи