Вадят заплатите в Енергото на светло

Дават на обществото мотивите на всички компании за вдигане на цените на парно и електричество

Вадят заплатите в Енергото на светло | StandartNews.com

София. Заплатите в ЕРП ще излязат на светло. Това ще стане чрез промяна в Закона за енергетиката, която ще позволи на ДКЕВР да публикува подробности и цифри от заявленията, които ЕРП подават, когато искат увеличение на цената на тока. Това заяви по време на обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката комисарят от регулатора Анжела Тонева.

Тя поясни, че ДКЕВР вече подготвя предложения за промяна в закона, които ще бъдат предадени на новия парламент. Едно от тях е нормативната уредба да конкретизира кои точно данни трябва да публикува ДКЕВР при взимане на решения за промяна на цените на ток, парно и т.н. Тонева допълни, че такава практика има в много държави в ЕС, където публично се оповестяват лист по лист дори заявленията на ЕРП и всички разходи, които те искат да им одобри съответният регулатор, включително тези за заплати. Представителят на ДКЕВР призна, че при сегашното положение ясно личи, че работата на комисията не е достатъчно прозрачна. Регулаторът и в момента публикува голяма част от информацията и мотивите, водещи до промяна в цените, но тя не е достатъчна и систематизирана. Така обществото невинаги разбира какво налага повишаване на тарифите.

Предложението на Тонева беше приветствано от икономическия министър Асен Василев. Той заяви, че тези и други предложения за промени в Закона за енергетиката ще бъдат събрани във ведомството. Още преди да бъде съставен новият парламент пък, Министерският съвет може да разгледа и одобри тези изменения, за да бъде ускорена работата и за депутатите да остане само да ги гласуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай