В Южна България боледуват повече

Няма как спадът в раждаемостта да се замени с високи заплати

В Южна България боледуват повече | StandartNews.com

В петък ще продължим диалога с правителството с участието на социалния и финансовия министър. Това коментира в интервю за Монитор председателят на АИКБ Васил Велев след срещата на работодатели и синдикати с мицепремиера Томислав Дончев. Засега разговорите са конструктивни, но е твърде рано да говорим за резултати, добави той.

„Най-злободневен е въпросът с енергетика и климат. Той е свързан и с останалите теми в някаква степен - като социалните въпроси, демография, бизнес климат“, каза Велев.

Той припомни, че България е с най-висока цена в Европа и това влошава конкурентоспособността на индустрията ни.

„Проблемите са в недостатъчното и неправилно предлагане на борсата. Ние твърдим, че цените продължават да се манипулират по този начин, тъй като пазарът е тесен. Затова настояваме да се уеднаквят. Тук не говорим да държим някакви ниски цени, напротив - целта е да са като в другите страни от ЕС. Другата причина е изкупуване на енергия с ТЕЦ „Марица-изток 1“ и „Марица-изток 3“. Те товарят допълнително цената с още 10,70 евро за мгв/часа. Нито една друга държава в Европа не добавя, защото няма такава неправомерна, непозволена от европейското право държавна помощ чрез преференциални цени за такива въглищни централи. Затова и тези договори трябва да бъдат прекратени “, каза Велев.

По въпроса с болничните той смята, че е нужно да се електронизира издаването на болнични. Работодателят трябва да получава информация за издаването на лист на момента, а не след няколко дни. Така ще може да планира негов заместник. Дългосрочно трябва да се увеличи контролът, защото има райони, в които болничните листове са два пъти повече на глава от населението, отколкото в други области.

„Като цяло в Южна България боледуват повече, отколкото в Северна. Кюстендил, Пазарджик, София-град са с два пъти повече издадени болнични листове, отколкото Добрич. Трябва да се провери дали става дума наистина за проблеми със здравето или за измами. Така че са нужни набор от решения, защото ощетява коректните служители“, добави шефът на АИКБ.

По въпроса за идеята още 1 час извънреден труд да се полага законно, той заяви, че такова предложение конкретно няма направено.

„За миналата година имаме 12% ръст на разходите за труд при ръст на производителността от 3,5%. Виждате, че възнагражденията растат в пъти повече. В Германия възнагражденията са в пъти по-големи и има остър недостиг на кадри. Ние си въобразяваме, че ако се вдигнат рязко заплатите, това ще реши проблема. Но не е така, защото ще фалират фирми. В Германия и Полша решават проблема чрез облекчаване на трудовата имиграция. Приеха агресивни разпоредби в тази посока. Освен че изсмукват кадри от Източна Европа, погледите са отправени вече към Индия, Мексико, Виетнам, Филипините. Така че трябва да правим това. Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда“, казва Велев.

Според него големият спад в раждаемостта няма как да се замести с високи заплати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай