В касовия бон за гориво да пише и търговската надценка

От ауспуха на старите коли излиза рак, заяви министър Горанов

В касовия бон за гориво да пише и търговската надценка | StandartNews.com

"От ауспуха на старите коли излиза рак". С тази култова фраза финансовият министър Владислав Горанов защити повишените налози за вехтите возила, които замърсяват въздуха.  "Не споделям част от мотивите на президента да наложи вето на закона за корпоративното подоходно облагане. Макар че тепърва в парламентарната група ще се решава за ветото", каза Горанов в предаването "Лице в лице" по БТВ. Той коментира мотивите на държавния глава, с които той оспори поскъпването на данъците за старите автомобили.

Според министъра промените слагали България в цивилизационната част на Европа.  И заяви, че не приема бедността да бъде фактор на управлението. "От една страна президентът казва, че трябва да си купим скъпи технологии, защото сме членове на НАТО, а от друга страна - че сме бедни и не може да си купим скъпи коли", посочи Горанов. Той пак повтори изчисленията си, че за една жигула, увеличението на дънъка е 10 - 15 лв. на година, което се равнява на две - три кутии цигари.

Атакувайки мотивите на президента, свързани с бедността на средния българин, Горанов припомни, че преди 1989 г., не всеки е имал автомобил. Той разсъждава и върху цените на горивата, които станаха повод за масови протести. 

"Има 3 стълба които определят цената на горивата - първият е цената на суровия петрол, на което правителството не може да влияе. Оттам трябва да заработи пазарът. Смятам да предложа изменения, елементарни на пръв поглед, които ще допринесат за по-голяма прозрачност - да задължим всеки търговец на горива да посочва търговската надценка в касовата бележка на всеки купувач на бензиностанция - колко е за държавата и колко - за търговеца. Акцизът на течните горива у нас е най-ниският възможен. В този смисъл ръцете на правителството са вързани", каза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай