Увеличават се ползването на интернет и телефони

Трите мобилни оператора се похвалиха с нарастване на интереса

Увеличават се ползването на интернет и телефони | StandartNews.com

Присъствието в интернет и трафикът по мрежата са нараснали, особено в периода на извънредното положение. Какво показват данните на трите големи мобилни оператора у нас?

А1 за периода на извънредното положение бележи ръст на мобилните данни, т.е. интернета от телефона ни, с 25%. А на интернета от вкъщи ръст с 40%. Най-много са потребявали хората от област Перник - с 28% повече, следвани от Видин, Ловеч и София с 26% ръст.

При телефонните обаждания - още на 13 март, в деня на обявяването на извънредното положение сме изговорили 70 милиона минути. Данните на "Теленор" показват, че тогава скокът само за този ден е 36%.

Средно с 35 на сто повече разговори сме водили след 13 март, като отново Перник води класацията с 40% увеличение, а София 34%.

"Виваком" също отбелязват повече обаждания с около 35 на сто. И сериозно ползване на апликациите за онлайн разговори като там ръстът варира между 50 и 100%, а при видеоконферентните разговори бумът е сериозен, на моменти над 200%.

И трите мобилни оператора отбелязват, че са правили подобрения на клетките си, за да поемат повече трафик от март досега, като не уточняват размера на вложените инвестиции. Отбелязват и че в първата половина на месец май потреблението започва да се връща в нормалните нива от преди кризата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай