Умуват ДДС облекчения за наши фермери

Не става дума за нулева ставка на ДДС, обясни зам. министърът на земеделието Ч. Маринов

Умуват ДДС облекчения за наши фермери | StandartNews.com

В земеделското министерство вече се обсъждат евентуални облекчения по линия на Данък добавена стойност за фермерите. Облекченията обаче едва ли ще се изразят в намаляване на ставката за ДДС.

"Не става въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители да го плащат. Ще ги плати търговецът", обясни пред нова телевизия заместник-министърът на земеделието Чавдар Малинов.

Според него тази промяна ще подобри събираемостта на данъците. А подобно нещо вече било въведено за житните и техническите култури. А от НАП дали положителна оценка на това.

Това ще облекчи зеленчукопроизводството и ще направи българските производители по-конкурентноспособни. Това е пък мнението на Ивайло Иванов – зеленчукопроизводител от Долна Оряховица. Той отглежда домати, краставици и зелена салата. „Цял живот се занимавам с това нещо. Така тръгнах от Австрия да работя. Понеже съм носталгичен човек се прибрах тук и започнах да развивам този бизнес. Зеленчукопроизводството е възможно най-доброто нещо за момента. Първо – аз плащам доста ДДС. Второ – не съм конкурентен. Ставка ДДС няма в целия ЕС. Ако падне ДДС-то българския земеделски производител ще стане малко по-конкурентноспособен", коментира Иванов.

Зеленчукопроизводителят уточни, че плаща 2-3 хил. лева ДДС месечно. Продава продукция в супермаркет и има 4-5 сезонни работници. Ако отпадне задължението му за заплащане на ставката той ще може да инвестира в семена, заплати на служители и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай