УМБАЛ „Софиямед“ и болниците от групата й стават „Зелени“

УМБАЛ „Софиямед“ и болниците от групата й стават „Зелени“ | StandartNews.com

Веригата лечебни заведения на инвеститора „Булфарма“ сред които и най-голямата в групата УМБАЛ „Софиямед“ стават „зелени“. Статутът си болниците „дължат“ на огромната инвестиция в изграждането на системи от възобновяеми енергоизточници от слънцето чрез инсталацията на фотоволтаични генератори.

Те са от последно поколение на водещи световни производители: инвертори на лидерa Huawei; фотоволтаични панели клас А на Astronergy Chint group, конструкции на Aerocompact Austria – изцяло изградени от алуминий и неръждаема стомана. От холдингът коментират, че поддръжката е минимална и се извършва от специализираната българска фирма "Хебър Солар" ООД.

На всяка от болниците в 6-те града София – УМБАЛ „Софиямед“, Пловдив – УМБАЛ „Пълмед“, Бургас – МБАЛ „Бургасмед“, Велинград – МБАЛ „Здраве“, гр. Пазаржик – МС „Здраве“, гр. Пещера – МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ с изградени фотоволтаични системи пациентите вече виждат и специално позиционирани табели за Зелена сграда, които общо пестят над 1500 тона вредни въглеродни емисии на годишна база. Сумарно с останалите фирми от групата на „Булфарма“, където има изградени системи, спестените въглеродни емисии са над  5000 тона.

При изграждането на сградите на болниците от групата са приложени всички съвременни методи за опазване на околната среда -безотпадни системи на отопление;  изолационни системи, защитаващи помещенията от горещина, студ и шум, звукопоглъщане, водо- и влагоустойчивост с енергийна ефективност от клас А+; високоефективни енерговъзстановяващи вентилационни системи. Всеки аспект от дизайна и изпълнението им са подчинени на интелигентни решения и на добрата практика в здравното строителство, при което енергийната ефективност и сигурността на системите е ключов приоритет. „Булфарма“ като основен инвеститор в лечебните заведения има дългосрочна политика на инвестиции във възобновяеми енергоизточници и като цяло повишаване на енергийната ефективност на сградите си.

„Надяваме се по този начин да бъдем освен полезни за лечебните заведения, но и най-вече за обществото чрез примера си, който според нас трябва да следва всяка една социално-отговорна компания не са у нас, но и в света“, коментира ръководството на „Булфарма“.

Фирмата е сертифицирана като Инвеститор клас А от Българската агенция по инвестиции през 2017г. Две поредни години печели и престижното отличие “Инвеститор на годината” .

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай