Удължават срока за лов на диви свине

Причината е африканската чума по свинете

Удължават срока за лов на диви свине | StandartNews.com

Удължава се до края на януари срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна, съобщиха от БАБХ. Мярката се предприема със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Целта е максимално редуциране на популацията на дива свиня във всички ловностопански райони на страната като мярка за ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете.

Отменя се и зонирането на инфектираните зони при констатирани случаи на чумата. Отпада и забраната за лов в територии, в които е установена дива свиня с наличие  на вируса.

Ловните дружинки следва да спазват стриктно мерките за биосигурност - предварително да подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине, задължително да се осигурят препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията, както и автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай