Учим се да ядем и пием евтино

Потреблението на вино и бира също се свива

Учим се да ядем и пием евтино | StandartNews.com

Спад от средно 20-25% в реализацията на млечни продукти през миналата година заради пандемията и затварянето на заведенията, но запазване на износа.

Това отчита Асоциацията на млекопреработвателите в България, съобщи пред „Телеграф“ нейният председател Димитър Зоров. Най-голямо свиване на търсенето се отчита при високия клас кашкавали.

Потреблението на вино и бира също се свива, основно заради затварянето на заведенията, но много от винопроизводителите са удвоили износа си. Като цяло и при напитките потребителите се преориентират към по-евтините продукти.

Данните на месопреработвателите са по-оптимистични. Като цяло за 2020 г. се очаква спадът на продажбите в сектора да е по-малък от 10 на сто.

„От информацията, която имаме от наши членове, навсякъде има спад. Той е различен в различните предприятия. Но най-осезаем е при продуктите от високия ценови сегмент. Спадът при млечните продукти варира от 12-13% до 50% при някои предприятия. Но средно можем да кажем, че е около 20-25%“, заяви Димитър Зоров.

Една от причините е и конкуренцията на приличащи на кашкавал европейски полуфабрикати, които се продават в хипермаркетите по 10 лева килото.

Затварянето на ресторантите ударило най-много по ниския ценови сегмент.

Потреблението на месо и деликатеси се запазва както предходни години, коментира Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциация на месопреработвателите в България. Има лек спад заради затворените заведения, но той е незначителен.

С 30-35% са спаднали продажбите и на родни оранжерийни зеленчуци. Това каза Огнян Златев, собственик на оранжерии в Пазарджишко.

Потреблението е намаляло както заради затварянето на заведенията, но така също и защото COVID-19 е опразнил пазарите. Един хотел пък ако преди е взимал 40 килограма зарзават, сега ще вземе 10 килограма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай