Турция на юруш да привлече завода на VW

Шансовете на България да привлече инвестицията се оценяват като по-малки от тези на Турция

Турция на юруш да привлече завода на VW | StandartNews.com

Невиждана кампания се разрази в Турция по повод нарасналите, според публикации в западни медии, шансове на страната да стане домакин на бъдещия нов завод на Volkswagen, става ясно от информация на БНР.

Депутат от турската опозиционна Народнорепубликанска партия призова германския автомобилен гигант да избере град Балъкесир за построяване на завод за автомобили. По думите на Ахмед Акън, който е член на комисията по търговия, промишленост и технологии в Меджлиса, градът, от който той е излъчен като депутат, има предимства пред България, предава кореспондентът на националното радио в югоизточната ни съседка.

Междувременно публикация във вестник „Хюриет“ оценява шансовете на България да привлече инвестицията като по-малки от тези на Турция. В статията си журналистът Емре Йозпейнирджи пише, че според неговата информация шансовете на Турция да привлече до 14 дни планирания завод са по-големи. Според „запознати източници“ България нямала големи шансове заради условията на вътрешния ѝ пазар.

Поради това че заводите на Volkswagen в Германия ще преминат към производство на електромобили, автомобилният концерн обмисля да създаде фабрика за бензинови и дизелови автомобили в Източна Европа, като България и Турция са фаворити.

В последните няколко месеца представители на германската компания се срещат с държавни служители и проучват условията, предимствата и недостатъците на двете страни.

Председателят на управителния съвет на Volkswagen Херберт Диис е посетил град Маниса, област Измир, за да се запознае с инфраструктурата в района. Според „Хюриет“ стойността на инвестицията в завод в града би била 2 млрд. евро и той би имал производствен капацитет от 300 000 автомобила.

В Турция се произвеждат автомобили на редица марки, но последната голяма инвестиция в автомобилния сектор в страната е от 1997 г. В началото на годината японската „Хонда“, която присъства от 22 години в югоизточната ни съседка, обяви, че от 2021 г. се изтегля от Турция и ще затвори предприятието си, в което работят 1100 души.

Тази вечер канцлерът Ангела Меркел е поканила шефовете на големите автомобилни концерни в Германия на среща с кабинета и профсъюзите, за да обсъдят бъдещето на най-важната индустрия в страната. В срещата при затворени врата ще участва и Херберт Диис. Според медийни публикации вероятността новият завод да бъде в Турция е много голяма.

Влиятелните издания „Ханделсблат“ и „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ изреждат редица фактори, които дават предимство на Турция: Правителството в Анкара е готово да отпусне трицифрена сума в милиони евро за построяването на завода. Така голяма част от планираната от Фолксваген инвестиция в размер на над 1 млрд. евро е гарантирана, коментират медиите. Предимството на България, която е другата вероятна дестинация за германския автомобилен гигант, е членството ѝ в ЕС. Още от 90-те години Турция е в митнически съюз с Европа, така че върху промишлените продукти не се начисляват мита. Шефът на Порше Оливер Блуме припомня, че Турция е важен пазар за концерна.

През последните години Германия се въздържа от големи инвестиции в Турция по политически причини. „Фолксваген“ също се притеснява за имиджа си.

Щефан Вайл, министър-председател на провинция Долна Саксония, където е централата на автогиганта, и надзорник на концерна, на няколко пъти се наложи да защитава евентуална инвестиция в Турция с аргумента, че това би допринесло за спад на напрежението между Берлин и Анкара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай