Турската лира се срина, дюшеш за туристите

В Анталия са най-строгите мерки срещу коронавируса

Турската лира се срина, дюшеш за туристите | StandartNews.com

 

Точно в разгара на лято 2018 турската лира се сгромоляса с цели 20 процента и чуждестранните туристите удължаваха масово почивките си, за да изкупуват бутиците.

Днес, две години по-късно, турската валута достигна нов антирекорд от 7,25 за долара, което е с 10 процента обезценка за последните 2 месеца, но пак е дюшеш за всички чужденци, които избират почивка по турските курорти. Въпреки това, заради коронавирусът напливът на външни туристи няма нищо общо с потоците в предишните години.

Ниската лира е една от най-лошите новини за 80-милионното население на Турция: обезценяването на лирата означава не само по-ниска покупателна възможност, но и потенциална банкова криза. Външният дълг на Турция е огромен, а според рейтинговата агенция S&P над една трета от всички кредити в страната са в чужда валута. Спадът в стойността на лирата прави връщането на тези кредити още по-трудно.

Според анализаторката на “Комерцбанк” Антье Префке, липсата на сериозна борба срещу инфлацията от страна на Централната банка, както и поддържането на крайно нисък лихвен процент са основните причини за задаващата се кошмарна криза. „Затова прогнозираме, че лирата ще остане под траен натиск“, казва експертът.

Ситуацията се усложнява допълнително от пандемията, която нанася сериозен удар на икономическата и финансова стабилност на Турция. Липсата на чуждестранни посетители вреди на туристическия бранш, който иначе носи много пари в страната. През първата половина на 2020 година броят на чуждестранни туристи е намалял със 75% до ниво от 4,51 милиона души.

В разгара на сезона, Анталия, Бодрум, Алания и Даламан са пълни с туристи, но те са предимно турци и руснаци.

Мерките за безопасност заради коронавируса най-стриктно се спазват в Анталия, в по-малките курорти животът си продължава по обичайния начин. В Анталия и местните, и туристите носят маски на обществените места. Социалната дистанция се спазва навсякъде, в хотелите непрекъснато се напомня на туристите да си мият ръцете.

В останалата част от курортите, животът си тече както миналата година. Сервитьорите си разнасят свободно кафетата, туристите си избират храна от шведска маса. Затворени са само нощните клубове. Маските се носят само в обществения транспорт и при шопинг – в магазините, пазарите и търговските центрове. На плажа и по басейните маски няма.

На летищата задържително се носят мяски, но други специални мерки за безопасност няма.

В Турция положителни проби досега са дали 237 000 човека. Жертвите на коронавируса са 5 700.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай