Туроператорите искат лесни кредити от държавата

Те имат нужда от целева помощ под формата на финансиране срещу залог на вземанията

Туроператорите искат лесни кредити от държавата | StandartNews.com

Гратисен период от 3 години в кредитирането, като се приема залог на дяловете на фирмите и/или залог на собствеността, а кредитите да са безлихвени, ако се отпускат от ББР, или с лихва до 3%, ако са през търговските банки. Това са част от исканията на туроператорите, заявени от министъра на туризма Марияна Николова пред ръководители и представители на Асоциацията на банките в България и на Българската банка за развитие (ББР).

Тя е подчертала „важната роля на финансовите институции в подкрепа на туристическия сектор, който е най-тежко пострадал от пандемията от COVID-19“.

„Туроператорите имат нужда от целева помощ под формата на финансиране срещу залог на вземанията и то ще бъде използвано за възстановяване на сумите към крайните клиенти“, обяснява Николова.

Тя е изтъкнала също, че туроператорите нямат продажби и приходи, а 12-месечният срок за възстановяване на депозити и плащания за неосъществени туристически услуги ще приключи. „Голяма част от тези средства са в чужбина, сезонната заетост също изтича и браншът наистина е в критично състояние“, стана ясно от думите й.

В същото време председателят на УС на АББ Петър Андронов е посочил, че ББР и Фонда на фондовете трябва да ревизират програмите си, така че да станат реално от полза за бизнеса и да се направи специален продукт за туризма. „Така ще може да се поеме тежестта от рисковете при финансирането, като асоциацията ще съдейства максимално в този процес“, казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай