Туроператори: Спешна помощ за провалени пътувания

Искат среща с премиера за създаването на Гаранционен фонд

Туроператори: Спешна помощ за провалени пътувания | StandartNews.com

Туроператори настояват спешно да се създаде Гаранционен фонд, в който държавата да налее 69 млн. лева. С парите ще бъдат компенсирани клиенти, които са предплатили пътуванията си, но не са ги осъществили заради пандемията.

Туристическите фирми не работят вече цяла година, приходите им са нулеви, затова не могат да изплатят обезщетенията. Помощта, предвидена за тях от държавата, се бави с месеци, а и не може да се използва за компенсации, защото е за други нужди.

Срокът за възстановяването на сумите заради провалени пътувания изтича на 13 март 2021 г., след това парите стават изискуеми - ако някой клиент заведе дело, това означава, че туристическата компания може да бъде обявена в несъстоятелност. В същото време България е заплашена с наказателна процедура от Европейската комисия заради забавянето, заяви Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма".

"Ние не искаме парите да минават през фирмите, а директно да стигнат до клиентите", посочи Илиева. А в бъдеще туроператорите и турагентите ще влязат с вноски в капитала на Гаранционния фонд.

България е единствената страна в ЕС, която няма такъв фонд за пътуванията, заяви зам.-председателят на обединението Димитър Балтов. По думите му, създаването на тази структура ще донесе спокойствие не само на фирмите, но и на хората, които ползват туристически услуги. Защото с парите от него могат да се покриват щети при всякакви форсмажорни обстоятелства - избухване на вулкан, урагани, наводнения и други природни бедствия или пък фалит на туроператор, какъвто бе случаят с "Томас Кук".

И сега туроператорите плащат застраховка "Туристическа отговорност", която да покрива подобни щети. Но клиентът сам трябва да си търси парите от застрахователя и процедурата е доста сложна.

"Туроператорите са под вода, корабокруширали са в открито море, имат нужда от брегова охрана да им хвърли спасителен пояс, за да не се удавят. Най-лошото е, че клиентите им ще бъдат удавени заедно с тях", описа ситуацията Балтов.

От сдружението са направили анкета, в която са участвали 102-ма от членовете му. Тя показва, че малко над 19 млн. лева са необходими за възстановяване на средствата на клиенти, а почти 14 млн. лева не достигат. Над 23 400 туристи са прехвърлени по неосъществени пътувания от 2020 г., които няма да могат да се осъществят и през 2021 г. Причината е, че ограничителните мерки продължават, а изискваните PCR тестове на границите оскъпяват много пътуванията.

Зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) проф. Георги Рачев заяви, че страната ни е загубила ценно време, в което държавата е можела да реализира програма за подпомагане на целия сектор. Той се позова на Директивата на ЕС, че всички, които купуват туристически пакет, трябва да са напълно защитени в случай на несъответствия или несъстоятелност на търговеца или туроператора.

Идеята за създаването на Гаранционен фонд е от 4 г., но предишният министър на туризма Николина Ангелкова така и не разбрала нейния смисъл. Сега браншът има подкрепата на вицепремиера Марияна Николова, но е нужно създаването на структурата да мине през Народното събрание. В същото време заради изборите депутатите няма да ходят на работа от 5 март. Затова от сдружението са написали писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Кирил Ананиев с молба да решат проблема.  

Според Павлина Русева, България е една от държавите, отделили най-малко средства за подпомагане на туризма - едва 6,7% от всички разходи за бизнеса. За сравнение, в Хърватия са заделени 498.4 млн. евро за сектора, Сърбия и Северна Македония са подкрепили туроператорите и техните застраховки, Дания е отпуснала 200 млн. евро, а Словакия - 100 млн. евро. Големите държави като Испания са осигурили 4.25 млрд. евро, Италия – 625 млн. евро, а рекордьор е Франция с 18 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай