Туризмът към Радев: Спасете сезона!

Туризмът е един от основните губещи от политическата криза

Туризмът към Радев: Спасете сезона! | StandartNews.com

„Туризмът е един от основните губещи от политическата криза, несигурността и липсата на предвидимост вкараха бизнеса почти в безтегловност”. Това смята председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Георги Щерев, съобщиха от пресцентъра на асоциацията. 

По думите на Щерев резултатите от кризата са станали най-видими за Великден - едва по 2-3 хотела са посрещнали гости за празника в големи и предпочитани морски курорти като „Слънчев бряг”, „Св. Св. Константин и Елена”, „Златни пясъци” и „Албена”.

„Президентът има тежката задача да оцени цялата ситуация и да постави начело на туристическия сектор доказан професионалист, приет от всички браншови организации в туризма, с дълбоки познания в сектора”, подчертават от БХРА.

„Чуваме, че се обсъждат имената на хора, които макар и от години да твърдят, че са в бранша, защото са част от организации, никога не са посрещнали или обслужили реално нито един турист”, коментира зам.-председателят на асоциацията Веселин Налбантов.

„Ако отново ще търсим хора, които са печелили от туризма, без да носят каквито и да е било приходи за сектора, освен лично за себе си, тогава едва ли можем да очакваме от подобни псевдо експерти да се заемат адекватно с решаване на проблеми, които дори не разбират”, посочват от БХРА. Според тях има реален риск от кандидатури, обслужващи лични, а не обществени интереси.

Издаването на туристически визи за руснаци - максимално облекчено

От БХРА са готови да съдействат на президентската администрация в тази посока, ако бъдат потърсени.

„Действията за спасяване на сезона са закъснели и недостатъчни. Въпреки обещанията, че младежите поне до 12 години ще влизат без необходимостта от отрицателен PCR или антигенен тест, това не е записано в последната заповед на здравния министър, което е допълнителна и излишна пречка за резервациите за летния сезон”, каза Налбантов.

„За да оцелеят колегите започват ценова война, което ще ни донесе проблеми в бъдеще”, посочва Георги Щерев.

Изключително тревожен е и фактът, че действието на антикризисните мерки за подпомагане на бизнеса за задържане на персонала като 60/40 и 80/20 изтичат на 31 май. При този кратък сезон без подобни мерки ваканционните хотели няма да оцелеят, смятат от БХРА.

Според него държавата, заедно с банките, трябва да преструктурират кредитите на хотелиерите, да се обяви нов мораториум върху старите заеми, тъй като първият вече изтече, както и да се осигурят ликвидни средства за собствениците на места за настаняване и на персонала им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай