Къщите за гости пълни, големите хотели - празни

Снегът върна българите в планините, но очакваният спад на нощувките в големите курорти е до 80%

Къщите за гости пълни, големите хотели - празни | StandartNews.com
  • До 3 семейства могат да си поделят разходите за вилата от около 200 лв. на ден
  • Снегът върна българите в планините, но очакваният спад на нощувките в големите курорти е до 80%

Студеното време и снегът, който натрупа през последната седмица, върна любителите на зимни спортове в Банско, Боровец и Пампорово. Рестрикциите около пандемията с коронавирус обаче все още остават поне до началото на февруари. В тази ситуация на почит сред българите са къщите за гости. Причината е ясна - по-голямо уединение и възможност за социална дистанция. До 3 семейства могат да си поделят разходите за къщата, които обикновено са около 200 лв на ден. Много от гостите си носят храната, но пък имат възможност да седнат на една голяма маса и да си изкарат както желаят купона. Без да надвишават разрешената бройка от 15 души.
Прогнозите са, че големите хотели ще бъдат най-тежко засегнати през зимния сезон, както се случи и през летния, според вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова. Според текущите данни от ЕСТИ, от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70 на сто.

Нощувките на туристи в Банско през декември 2019 са били около 200 хил. Миналия декември тази бройка стигна до 18 000. Повечето са реализирани от българските туристи. Затворените граници и ски курорти в чужбина, както и славата на Банско като курорт №1 в България е причината българските фенове на ските да изберат именно пистите под връх Тодорка. Къщите за гости в района очаквано са с по-голяма заетост от тази в хотелите. Традиционалистите обаче си искат хотела с хубавото отопление, СПА центъра и басейна. Във всички работещи хотели в Банско се спазват стриктно противоепидемиологичните мерки. В ресторантите само закуската е на блок маса, но и там клиентът само показва какво да му сложат в чинията и няма допир до храната. За обяд и вечеря гостите заемат местата си на масите и чакат да им бъде сервирано.
В Пампорово от началото на този сезон се запазва тенденцията основно родни туристи да посещават региона. Според министър Николова очакванията са да се запази тази тенденция, благодарение на което прогнозите на министерството са за по-малък общ спад на посещенията за целия сезон.
Марияна Николова информира още, че от началото на този зимен сезон анализите показват общо намаление на туристите между 65 и 70 на сто. Моментните данни сочат още, че броят на късните записвания не е на нивата, които се наблюдават в други години и затова текущата прогноза е, че през зимен сезон 2020/2021 не е изключено спадът да достигне 75%, посочи още Николова.
От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%.
За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни. Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия. Все още са в сила ограничения на международните пътувания за редица страни в Европа. За съжаление сред тях са и традиционни за зимния ни туризъм пазари като Великобритания и Гърция, затова особено неблагоприятно е, че броят на посещенията на англичани и гърци е изключително малък, заяви Николова.
В Боровец много от собствениците на апартаменти тази зима ги ползват за собствена употреба, като си правят дълги уикенди. Туристите в хотелите отново са българи, като интересното е, че има и македонци. Хубавите условия за ски в курорта и най-вече нощното каране със сигурност ще пълнят Боровец през седмицата. Къщите за гости в района на курорта са с близо 50 % запълняемост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай