Цените скочили с  3% за година

Инфлацията за януари е 0,5%, според предварителните данни на НСИ

Цените скочили с  3% за година | StandartNews.com


Цените у нас са се повишили с 3% за година. Толкова е годишната инфлация за януари спрямо същия месец на2018 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт. 

Индексът на потребителските цени за първия месец на годината спрямо декември 2018 г. е 100.5%, т.е. месечната инфлация е 0.5%.

За последния месец хранителни продукти и безалкохолни напитки са се увеличили с 1.6%;
Разходите за жилището - вода, електроенергия, газ и други горива - нагоре с 0.6%; за развлечения и култура отделяме с 5.6% повече средства, а за ресторанти и хотели - с 0.3%. Намаление има при алкохолните напитки и тютюневите изделия /с 0.2%/, при цените на облеклото и обувките /с 4.2%/, при транспортните разходи /с 2.8%/.

Според хармонизирания с ЕС индекс на потребителските цени, месечната инфлация е 0.0%, а годишната инфлация за януари 2019 г. спрямо януари 2018 г. е 2.2%.

По предварителни данни на НСИ индексът на цените за малката кошница за януари спрямо декември е 101.1%. През януари цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти - увеличение с 2.1%; нехранителни стоки - намаление с 0.1%; услуги - увеличение с 0.6%.

 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай