Цените на имотите в София остават високи

2020 г. ще завърши с около 5 на сто по-малко продажби на жилища в столицата

Цените на имотите в София остават високи | StandartNews.com

При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5 на сто по-малко продажби на жилища в столицата, показват прогнози на компания за недвижими имоти.

През 2020 г. софийският имотен пазар е останал стабилен и без съществени изменения в цените, смятат от компанията. Той е бил силно подкрепен от поведението на банките, като е отбелязан ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11 на сто за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 

Освен това новото строителство не е спирало, което е дало нужното доверие и увереност на купувачите, и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом.

Същевременно, лихвените проценти по ипотечните кредити са продължили да падат и са достигнали исторически най-ниските си нива - под 3 на сто.

Средната цена в София е подминала границата от 1 100 евро/кв.м., през второто тримесечие тя се е върнала на нива от около 1 080 евро/кв.м., около които се е задържала в предходните няколко години.

През третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата е била 1 115 евро и така се върнала близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 евро/кв.м. Така цените в София към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5 на сто спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г

Тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София.

Това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно в пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай