Петък,

Трябва ли да има рестарт на туризма ни?

От: Рачо Рачев -
A
A
A

"Необходимо е да има рестарт на българския туризъм - на модела за развитие, на модела за управление. Пандемията от Covid-19 беше време на изпитание, но и време за поуки", заяви в интервю за БНР Полина Карастоянова - изпълнителен директор на Националния борд по туризма (НБТ).

Днес едни от най-големите и представителни професионални организации в туристическия бизнес у нас ще подпишат и представят Харта на българския туризъм 2020.

"Това, което ни обедини 14 от представителните туристически професионални и академични институции, е разбирането, че е необходимо взаимодействие и култура на взаимоотношение от нов тип", уточни тя.

Карастоянова коментира, че туристическият бизнес се старае да спазва всички ограничителни мерки, свързани с пандемията, с цената на големи загуби.

"Виждаме два модела за реакция в тази следваща фаза на пандемията, която не е толкова интензивна. Едната реакция е да се затворят границите и да се спре възможността за движение. Тя е по-лесната, но икономически и социално по-неприемливата. За нас е важно и очакваме една по-гъвкава форма на контрол - да се наложат правила. Вече се работи с възможности за бързи тестове, PCR тестове, измерване на температура, апаратура, роботи могат да се движат и да регистрират определен тип симптоми", обясни тя и посочи, че за дестинации, в които рискът и заболеваемостта са по-високи, трябва да се наложи по-конкретна и по-строга процедура, но не да се затворят. 

"Без международен туризъм и без движение между държавите туризмът в България не само няма да се рестартира, но 2020-а година може да се окаже катастрофална", предупреди Карастоянова. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички