Тръмп одобри придобивавето на Tik Tok от Oracle

Walmart ще е партьор по сделката

Тръмп одобри придобивавето на Tik Tok от Oracle | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп одобри придобиването на американския сегмент на социалната мрежа TikTok от Oracle. Държавният глава отговори утвърдително на въпрос на репортер в Белия дом дали е одобрил придобиването на Oracle от сегмента TikTok. 

"Дадох благословията си за тази сделка. Ще бъде чудесно, ако те (участниците) я разгледат. „Да, одобрих го по принцип“, отговори Тръмп на уточняващ въпрос от журналисти. Водещият на предаването беше Fox News .

Според Тръмп американският сегмент на социалната мрежа „няма да бъде свързан с друга държава, няма да бъде свързан с Китай“. Партньор на Oracle в сделката е американската компания Walmart, която притежава една от най-големите търговски вериги в света. "Технологиите превъзхождат всичко останало в света, ние го обичаме", продължи Тръмп, обещавайки, че американският сегмент на TikTok ще запази името си и сделката ще донесе на САЩ милиарди долари данъци.

Както по-рано съобщи старши търговски представител на САЩ, американските власти ще започнат да ограничават дейността на TikTok в страната от 12 ноември, освен ако до този момент не е сключена сделка за продажба на американския сегмент на тази социална мрежа. Както американското министерство на търговията съобщава по-рано, самото приложение TikTok, както и вестникът WeChat, няма да бъдат достъпни за изтегляне от 20 септември.

На 31 юли Тръмп обяви, че планира да забрани TikTok в САЩ. По-късно той каза, че американските компании трябва да приключат сделка за придобиване на тази социална мрежа от китайския ByteDance до 15 септември, в противен случай нейната работа ще бъде забранена в САЩ. Притесненията на администрацията на Вашингтон относно TikTok произтичат от твърденията, че нейното ръководство се занимава с пропаганда и предава потребителски данни на китайските власти. На 14 август Тръмп подписа изпълнителна заповед, задължаваща ByteDance да продаде всички активи на социалните медии на територията на САЩ.

Още по темата: 

Тръмп забранява Tik Tok в САЩ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай