Търгуваме за 975 млн. долара със САЩ

През 2018 г. двустранната ни търговия със САЩ нараства с 36%

Търгуваме за 975 млн. долара със САЩ | StandartNews.com

Търговията между САЩ и България през 2018 г. надхвърля 975 милиона долара. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа.

В рамките на срещата министър Караниколов запозна участниците с възможностите за инвестиции в България, като акцентира на доброто икономическо състояние у нас. Той бе категоричен, че нашата страна желае да развива активно икономическите отношения между двете страни.

"Традиционно добрите двустранни връзки в търговската област, както и благоприятните пазарни възможности на Съединените американски щати правят вашата страна перспективен външноикономически партньор на България", каза министърът.

По думите му през 2018 г. двустранната ни търговия със САЩ нараства с 36%, като надхвърля 975 млн. щатски долара и превишава предишната пикова стойност на взаимната търговия от 2006 г., а за първото полугодие на 2019 г. стокообменът между двете страни е 412 млн. долара според предварителните данни.

В рамките на разговора беше поставено и началото на активен диалог за реализирането на конкретни мерки за стимулиране на двустранните отношения. Една от очертаните възможности е организирането на бизнес посещение, което ще се проведе през декември тази година, както и срещи на американски фирми с българските работодателски организации.

По време на срещата Караниколов акцентира на няколко важни момента за нашата страна, като един от тях, той посочи членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Мустафа изрази благодарност за предоставената информация и увери, че очаква в най-скоро време разширяване на сътрудничеството и установяване на нови партньорски връзки между бизнесмени от двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай