Токио спира до 10 г колите на бензин или дизел

Ще се продават само хибрид или ел.двигатели

Токио спира до 10 г колите на бензин или дизел | StandartNews.com

Властите в Токио възнамеряват да се откажат от продажбата на нови автомобили, които работят само на бензин или дизел до 2030 г. Както вестник Nikkei съобщи в сряда , тази цел беше поставена на заседание на столичното правителство от губернатора Юрико Койке.

Според предложения план до 2030 г. всички нови автомобили, продавани в Токио, трябва да бъдат оборудвани с хибридни или електрически двигатели. Също така властите искат да разработят програма за субсидиране на закупуването на такива автомобили. По този начин администрацията на Токио се стреми да ускори процеса на постепенно премахване на бензиновите и дизеловите автомобили и да заобиколи крайния срок за изпълнение, определен по-рано от японското правителство, за да завърши трансформацията на вътрешния автомобилен пазар до средата на 2030-те в цялата страна.

Междувременно, отбелязва Nikkei , политиката на Токио може да създаде проблеми за производителите на компактни автомобили, които не са инвестирали в технологията на електрическите двигатели. Например всички ключови модели на Daihatsu Motor, четвъртият по големина дял на вътрешния пазар в Япония, са изключително бензинови.

В момента на японския пазар се продават много хибридни модели. Те присъстват в моделните линии на почти всички производители на автомобили. В същото време тук се произвеждат електрически превозни средства за обикновения потребител в ограничени количества.

Сега Nissan продава електрическия хечбек Leaf с пробег 250-270 км. Също през 2021 г. трябва да започне серийното производство на кросоувър Ariya с по-мощни батерии, което позволява на колата, в зависимост от модификацията, да изминава от 340 до 500 км с едно зареждане. Honda Motor също представи наскоро първата си електрическа кола.

Независимо от това, водещият японски автомобилен производител Toyota Motor няма електрически превозни средства в настоящата си гама от модели. Компанията предлага много хибриди Mitrai и автомобили с водород, но този модел практически не се търси. Toyota обаче вече обяви планове за премахване на бензинови или дизелови превозни средства от вътрешния пазар до 2025 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай