Тези мерки ще ни помогнат да овладеем инфлацията! Решение на ЕЦБ

Управителният съвет ще продължи да прилага основан на данните подход

Тези мерки ще ни помогнат да овладеем инфлацията! Решение на ЕЦБ | StandartNews.com

На днешното си заседание Управителният съвет взе решение да запази трите основни лихвени процента на Европейската централна банка непроменени, съобщи на сайта си банковият регулатор на еврозоната.

По време на заседанието през юни УС на ЕЦБ намали лихвите си за пръв път от 2019 г. Считано от 12 юни трите лихви спаднаха съответно до: 3.75% по депозитното улеснение (лихвата, която банките получават по овърнайт депозитите си в централната банка); 4.25% по основните операции по рефинансиране (когато банките заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица); 4.50% по пределно кредитно улеснение (лихвата, която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ).

Като основен аргумент за "замразяването" се посочва, че постъпващата информация в общи линии подкрепя предишната му оценка за средносрочната перспектива за инфлацията. Макар че през май някои показатели за основната инфлация отбелязаха леко повишение поради еднократни фактори, повечето измерители останаха стабилни или се понижиха леко през юни.

В периода юли 2022 г. - септември 2023 г. ЕЦБ вдигна лихвите си с общо 4.5 процента с цел да забави високата инфлация в еврозоната, която през октомври 2022 г. достигна връх от 10.6 на сто, измерена спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ).

От ЕЦБ уточняват, че според очакванията инфлационното въздействие на силния ръст на заплатите е било смекчено от печалбите. Паричната политика поддържа рестриктивни условията за финансиране. Същевременно вътрешният ценови натиск остава силен, инфлацията при услугите е висока и общата инфлация вероятно ще се задържи над целевото равнище през по-голямата част от следващата година, допълват от борсовия регулатор.

Управителният съвет ще продължи да прилага основан на данните подход, заседание по заседание, когато определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивността. По-специално, решенията му за лихвените проценти ще се основават на оценката му за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика. Управителният съвет не се ангажира предварително с определена траектория на лихвените проценти.

Според анализатори, ръководството на ЕЦБ традиционно се опитва да промени валутния курс на срещи, които са придружени от публикуване на актуализирани макроикономически прогнози, като следващата такава среща ще се проведе през септември. Заради това и очакванията са тогава да има ново намаление на трите лихви с 0.25 процента.

Според съобщението на ЕЦБ, портфейлът по Програмата за закупуване на активи (APP) намалява с премерен и предвидим темп, тъй като евросистемата вече не реинвестира погашенията по главници на ценните книжа с настъпващ падеж. По другата Програма за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), УС на ЕЦБ възнамерява да прекрати реинвестициите в края на 2024 г., което означава, че ще я закрие. Аргументът е, че евросистемата вече не реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценните книжа с настъпващ падеж, придобити по PEPP, с което се намалява нейният портфейл със средно 7,5 млрд. евро на месец.

В съобщението се подчертава, че УС на ЕЦБ ще продължи да подхожда гъвкаво към реинвестирането на изплащанията, ставащи дължими в портфейла по PEPP, така че да противодейства на свързаните с пандемията рискове за трансмисионния механизъм на паричната политика.

В хода на процеса, в който банките изплащат заети в целевите операции по дългосрочно рефинансиране средства, Управителният съвет ще подлага на редовна оценка как целевите операции по кредитиране и протичащото изплащане допринасят за неговата позиция по паричната политика.

В заключение се казва, че УС на ЕЦБ има готовност да коригира всички свои инструменти в рамките на мандата си, за да осигури връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план и да запази гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

Двойката евро/долар се търгува за 1.0933 долара спрямо 1.0940 в края на предишната сесия, така първата реакция на еврото е минимална загуба с 0.07%, докато общият европейски индекс на най-ликвидните компании в Западна Европа Stoxx Europe 600 реагира позитивно, като регистрира ръст за броени минути с 0.4 на сто.*

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай