Тежка липса на кадри в транспорта

В София днес ще се проведе първият национален форум за проблемите на кадрите в транспорта

Тежка липса на кадри в транспорта | StandartNews.com

В София днес ще се проведе първият национален форум за проблемите на кадрите в транспорта. Тежка остава ситуацията с липсата на кадри за превозваческите фирми, а в градския и общинския транспорт положението е най-отчайващо.

Недостигът на шофьори е много голям, заяви пред БНР Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, член на Националното сдружение на автобусните превозвачи и Конфедерацията на автобусните превозвачи. Най-сериозен е проблемът при линиите от общинските, областните и републиканските транспортни схеми.

„Превозвачите започват поетапно да се отказват от този вид дейност. Имаме обществени поръчки за превоз на пътници, на които няма кой да се яви да участва. До такава степен нещата излизат извън контрол, че ако не се вземат спешни мерки, наистина ще оставим обществото без превоз“, предупреди Милтенова в интервю за предаването „Преди всички“.

Магдалена Милтенова бе категорична, че този недостиг на кадри не опира само до заплащане, а също и до самите регулации в областта на транспорта, от рестрикциите и липсата на финансиране.

„От присъединяването ни към ЕС автобусният бранш е изключен от всякакъв вид подпомагане по европейските фондове, което съответно води до липса на кадри, до невъзможност на фирмите да се справят и финансово. Проблемите в бранша са много сериозни“, обясни Милтенова. 

По думите ѝ заплатите на шофьорите варират от 560 до 2000 лева, в същото време глобите са много високи: „Когато за най-елементарно нарушение на водач на автобус се налага глоба от 1500 лева, която не е съразмерна с неговото заплащане, тези хора просто се отказват да извършват тази дейност“.

Според Милтенова в средните училища процесът на обучение на шофьори е занемарен. Сега много хора не могат дори финансово да си го позволят, подчерта тя. По думите ѝ, за да се подготви един човек, трябва да има 2000 - 3000 лева, след това идва и квалификацията на водача. Като друг проблем Милтенова посочи, че няма синхронизация между законите.

Към момента не е коментирано повишаване на цените на билетите, заяви още Магдалена Милтенова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай