Търговци си прибират кафе автоматите

Половината фирми фалират заради връзката с НАП, напитката по-скъпа с 50%

Търговци си прибират кафе автоматите | StandartNews.com


София. Кафето от автомат ще изчезне наесен. Половината от машините, които предлагат топли напитки се очаква да бъдат изтеглени от собствениците им. В същото време от 40 ст. чашката вече ще се продава за 60 ст., прогнозират от бранша. Причината са нови изисквания на данъчните. Според новата наредба така наречените вендинг машини трябва да имат директна връзка с НАП до края на октомври.

Поставянето на апаратите обаче ще струва около 400 - 500 лв. при месечен оборот на повечето машини от около 120 лв., обясниха собственици. Другият проблем е, че само месец преди крайния срок никоя от фирмите, които предлага фискални устройства, не разполага с нужните такива, обясниха от бранша. Повечето от хората, които са опитали да се вържат с данъчните, са ударили на камък, макар че са им обещали, скоро фискалните апарати да бъдат доставени. Много от апаратите не позволяват инсталиране на новите устройства, коментираха браншовиците.

Така заради новите изисквания половината от апаратите за кафе и закуски, както и машините за играчки, вероятно ще бъдат изтеглени, категорични са те. Като част от машините дори вече са пирбрани от собствениците си. Те се оплакват, че връзката с данъчните за някои от автоматите, ще излезе по-скъпо, отколкото самата машина. В същото време ефектът за държавната хазна би бил по-голям, ако машините се маркират със стикери - на принципа на винетките за автомобили.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай