Съвети при заснемане на продуктова фотография за онлайн магазин

Онлайн пазаруването е настояще и бъдеще на търговията

Съвети при заснемане на продуктова фотография за онлайн магазин | StandartNews.com

Онлайн пазаруването е настояще и бъдеще на търговията. Световната пандемична ситуация ускори този процес и наложи трайно интернет избирането на стоки и услуги. Електронните магазини вече предлагат разнообразни артикули, свързани с бита, модата, дома, техниката, спорта и т.н. Потребителите избират каквото им е необходимо пред екрана на компютъра или телефона, което пък поставя пред нови изпитания онлайн магазините и начинът, по който представят своите продукти.

Едно от най-съществените условия, за да получи клиентът коректна представа за артикула, е неговата снимка. Освен подробно описание на характеристиките на стоката, електронните купувачи изискват да могат нагледно да се запознаят с това, което избират. Това придава особена важност на снимковия материал, с който виртуалните търговски обекти захранват своите страници.

Опитните търговци знаят, че добрият вид на стоката продава. Колкото в по-добра светлина е представена, толкова тя е по-привлекателна и желана. Ето защо продуктовата фотография изисква качествено и професионално заснемане на продаваните изделия и услуги. Прочетете повече тук .

Рекламните снимки стават популярни още миналия век в печатни издания и на билбордове, докато с развитието на технологиите те тотално превземат интернет пространството. Днес с помощта на своя телефон всеки е фотограф.

Стандартната снимка обаче дори подобрена с различни филтри, си остава много различна от продуктовата. За да е добър резултатът, онлайн магазините се доверяват на професионални фотографии и студия, които разполагат с необходимата техника и познания. Те са тези, които могат да дадат необходимите напътствия, за да се получат достатъчно добри фотографии с търговска цел.

PhotoPro е фотостудио, което е специализирано в заснемането на различни продукти. То предлага продуктова фотография на модни артикули като дрехи, обувки и аксесоари. Професионалистите снимат още промишлени изделия, специализирани стоки или дребни артикули. Предлагат се видео и снимки – 360 градусови.

Студиото разполага с набор от манекени, за да изпълни конкретна фотосесия, а стилистите в екипа отговарят за продуктовия дизайн. Отличният резултат зависи и от модерната техника, в която влизат безогледални фотографи, осветление, ретушьор.

Необходимо оборудване за продуктова снимка

Качествената рекламна снимка изисква професионален апарат и различни обективи. Колкото и добри да са възможностите на съвременните телефони, все още те не могат да заменят специализирана техника. За да е стабилно едно изображение е нужен статив, на който да се застопори фотоапарата.

Когато се снимат рекламни сесии може да се използва естествената светлина, но в затворени пространства се разчита на допълнителното осветление, която се нарича „твърдо”. Рефлекторите пък насочват правилно светлината и могат да дадат допълнително цветно отразяване върху продукта. Въпреки че снимките, които представят определен артикул, най-често се правят на бял фон.

Целта е да се фокусира вниманието върху конкретната стока, за да не се наложат допълнителни нюанси. Белият фон в професионалните студиа се постига с фотографска палатка. Тя представлява куб със стени от бял дифузен материал като може да бъде с различна големина. Необходими са още подходяща маса, манекени и понякога допълнителни аксесоари за декорация.

Практически съвети при снимане

Голямо значение има къде и как ще се използва конкретната снимка – дали ще се популяризира в печатни материали, класическа реклама или електронен магазин. При онлайн търговията фокусът пада върху конкретния артикул и неговите характеристики като най-често няма необходимост от допълнителни аксесоари.

Примерно, за да се заснеме дамска чанта е необходимо тя да се постави във фотографска палатка. Парче бял картон, на задната страна и върху основата, е подходящо за фон. За осветление са нужни две лампи от противоположните страни на палатката, които да се насочат една срещу друга към горната стена, за да осветят продуктът вътре. Фотоапаратът трябва да е на статива.

Професионалистите съветват при обработка на готовите снимки да се спасят две правила при обработката на файла – да се увеличи контрастът на изображението, а пък белият фон да се намали. При снимането на модни стоки много често се използват манекени. В нашия пример, чантата може да бъде показана в по-реалистична ситуация. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай