Стара Загора: От енергийна трансформация към индустриален хъб

Как стратегическите инвестиции предефинират бъдещето на Балканите

Стара Загора: От енергийна трансформация към индустриален хъб | StandartNews.com

Стара Загора, един от най-динамично развиващите се индустриални и икономически центрове в България, се превръща в ключов фактор за инвестиционното и индустриално развитие на Балканите. Във време на глобални икономически предизвикателства, които намаляват доверието на инвеститорите в други региони, Стара Загора показва стабилност и амбиция за бъдещето. Градът не само привлича стратегически инвестиции, но и демонстрира визия за устойчив растеж, иновации и цифровизация, утвърждавайки се като пример за модерно икономическо планиране в Югоизточна Европа.

  • Лидерство в индустриализацията

Област Стара Загора се откроява с високата си степен на индустриализация и привлекателни условия за бизнес.Това, в съчетание с нарастващия инвестиционен интерес, поставя Стара Загора в центъра на икономическите трансформации на Балканите. Отличията на града в престижната класация на FDI Intelligence за "Европейски градове и региони на бъдещето 2024" подчертават важността на региона на европейската инвестиционна карта. През последните години Стара Загора успява да привлече впечатляващ брой инвестиции, особено в стратегически сектори като индустрията, услугите и възобновяемата енергия. Впечатляващо е, че от 2016 до 2024 г. регистрираните инвестиции са нараснали с над 400%, а проектите са насочени към новаторски сектори, които подкрепят дългосрочната визия за устойчиво развитие на региона.

  • Ключът към бъдещето

Учреденото през 2020 г. звено Invest Stara Zagora демонстрира впечатляващи резултати, въпреки глобалните предизвикателства на пандемията от COVID-19. С целта да осигури стабилни и дългосрочни инвестиции в региона, Invest Stara Zagora осигурява подобрена административна подкрепа и привлекателни бизнес условия за местни и международни инвеститори. "Успяхме да създадем доверие сред бизнеса, въпреки трудностите на глобалната икономика", споделят от отдела. В резултат на тези усилия Стара Загора стана вторият най-ефективен град в Европа по отношение на разходите, според класацията на FDI Intelligence.

През следващите години регионът ще се фокусира върху инвестициите в иновации, IТ технологии и възобновяемата енергия. Тези сектори не само представляват бъдещето на индустриализацията, но и утвърждават Стара Загора като лидер в зелената трансформация на Балканите.

  • Иновациите - пътят напред

Ключова част от трансформацията на Стара Загора е амбициозният проект за развитие на предприемачеството, иновациите и дигитализацията, финансиран от Европейския съюз чрез Инструмента за техническа подкрепа. Проектът ще продължи до 2025 г. и цели да установи Стара Загора като център на високотехнологично производство и услуги. Във времена на двоен преход - към устойчивост и цифровизация - регионът се адаптира към новите икономически реалности и полага основите за бъдещето на местната икономика. Силният акцент върху преструктурирането на бизнес средата и създаването на нови търговски възможности е ясен сигнал за инвеститорите, че Стара Загора е подготвена за бъдещите предизвикателства. Чрез сътрудничество между местната администрация, бизнеса и образователните институции, Стара Загора ще продължи да бъде движеща сила на икономическия растеж и пример за успешно развитие в една глобализирана икономика.

  • "Загоре" - двигател за развитие 

 
Община Стара Загора следва политика за осигуряване на добри условия за развитие на устойчива бизнес среда и нови инвестиции. В изпълнение на тези цели и след успешната реализация на изграждането на първия етап индустриална зона, Индустриална зона "Загоре" започна реализацията на втория етап: Загоре - Еленино. Във втория си етап Индустриална зона "Загоре" се характеризира с по-големи терени, на които има възможност да привлече големи, стратегически инвестиционни проекти. Площта му е 618 дка., а терените са с размер между 10 и 205 дка. Парцелите са подходящи за големи производствени линии и имат достатъчна отдалеченост от населено място, както и възможност за обединяване и разделяне на малки, средни и големи парцели. Този етап ще продължи установената успешна практика да предлага терените с напълно изградена довеждаща и техническа инфраструктура, което дава възможност за своевременно реализиране на инвестиционните намерения. Чрез изграждането на индустриални зони от съвременен тип, се създават условия за развитие на местния бизнес, привличане на нови инвестиции към града и постигане на синергии, което безспорно допринася за развитие на предприемаческата екосистема и създаване на нови работни места.          

Локацията, както на града, така и на индустриалната зона, като разположение и комуникативност, с пътни артерии и свързаност, са предпочитани от инвеститорите. От друга страна има уредени терени, с необходимите комуникации и възможността да съкратят сроковете за стартиране на работа по техния инвестиционен проект. Екипът също изиграва своята ключова роля в избора на дестинация за инвестиция. 

В Индустриална зона "Загоре" се гордеят със своя сплотен екип и много добра колаборация между индустриалната зона, местната власт и националните институции, което от своя страна носи сигурност, спокойствие и устойчивост."Смарт Солар Технолоджис" АД e първият инвеститор във втория етап на "Индустриална зона Загоре" и това е най-голямата инвестиция в индустриалната зона до този момент. Инвестицията е изключително важна не само заради размера си, но и защото е първият приоритетен инвестиционен проект в област Стара Загора и има важно значение за региона. Приоритетни са инвестиционните проекти, които са особено значими за икономическото развитие на Република България или за регионите на страната съгласно Закона за насърчаване на инвестициите. Инвестицията е за над 240 млн. лв. и предвижда да разкрие 812 нови работни места, което ще доведе до подобряване на инвестиционния климат в града и до реализиране на устойчив и приобщаващ растеж в региона. Привличането на стратегически инвеститор е важна предпоставка и добър знак за успешния старт на втория етап на индустриалната зона. Трети етап от своето развитие, най-подходящо място за такъв мащабен проект екипът на зоната вижда в терените на бившето Летище Стара Загора. Изграждането на голям, модерен  индустриален парк ще отговори на засиленото търсене, породено от релокацията на поточните линии към Централна и Източна Европа. Правилните и навременни инвестиции и внимателната стратегия могат да оформят нов клъстър от производства в региона, който да отговаря на изискванията на ЕС за зелена, кръгова и модерна икономика. Това от своя страна ще доведе до по-високи заплати и инвестиции в развойната дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай