Срив на чуждите инвестиции. Такова нещо не е имало

Стряскащи данни на БНБ

Срив на чуждите инвестиции. Такова нещо не е имало | StandartNews.com

Стряскащи данни на БНБ. Рекорден срив на чуждите инвестиции.

Преките чужди инвестиции в страната от януари до юли 2021 г. са в размер на 630,4 млн. евро, като намаляват с 1,1 млрд. евро, или с 63,7%, спрямо същия период на миналата година, обяви централният депозитар. Само през юли вложенията са 170,5 млн. евро, при 978,6 млн. евро година по-рано.

Най-големите нетни преки чужди инвестиции в страната за януари–юли са от Люксембург (457,9 млн. евро), Нидерландия (253,8 млн. евро) и Германия (120,4 млн. евро), а най-много нетно изтеглени капитали има от Чехия (238,5 млн. евро) и Швейцария (160,6 млн. евро).

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български фирми и постъпления по сделки с имоти) е отрицателен и възлиза на минус 15,5 млн. евро за периода януари-юли. Той намалява със 187 млн. евро спрямо 2020 г. Това показва, че чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми и изтеглят капитали от страната. Нетните инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в имоти също са отрицателни и възлизат на минус 2,7 млн. евро.

Реинвестираната печалба на дружества с чуждестранно участие е 1 млрд. лв., при 609 млн. евро година по-рано. Промяната в нетните задължения между фирми с чуждестранен капитал и чуждите инвеститори възлиза на минус 400 млн. евро, при положителна стойност от 958 млн. евро година по-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай