София е в топ 10 за стартъпи

Това каза президентът Румен Радев по време на първата среща на български стартиращи фирми с представители на немски компании с бизнес в България

София е в топ 10 за стартъпи | StandartNews.com

София е в топ 10 на столиците за стартиращ бизнес в Югоизточна Европа. Това каза президентът Румен Радев, по време на първата среща на български стартиращи фирми с представители на водещи немски компании с бизнес в България, на която държавният глава бе домакин. По думите му идеята се реализира след разговор между него и посланика на Германия Кристоф Айххорн. Президентът уточни, че Германия е външен партньор на България. Радев допълни, че германският бизнес носи положителни модели на бизнес практики за повишаване на икономическия растеж. Според него Германия има екосистема на стартъпи, която ражда такива предприятия, които стават световноизвестни. Държавният глава допълни, че в България също има екосистема за стартиращи предприятия и в София има 15 000 изградени нови предприятия. Държавният глава коментира, че нашата все още крехка екосистема може да се свърже с по-големите. По думите му тук важна е ролята и на държавата, и на институциите, катовсяка една положителна стъпка за стартиращите предприятия увлича много млади хора да се реализират в България.

Н. Пр. Кристоф Айххорн заяви, че по време на срещата му с президента Радев са изяснени две посоки, свързани с проекта. Първата е стартиращите предприятия да имат повече свобода. А втората посока е какво може да се направи, за да се включат и младите хора. По думите му стартъпите са много важни елементи. Той обясни, че през октомври за националния празник на Германия е бил направен кулинарен стартъп. Посланикът посочи, че „три енергични дами от Видин, които бяха загубили съпрузите си, бяха направили стартъп за мармалад с цветовете на германското знаме“.

Президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и изпълнителен директор на "Аурубис България" Тим Курц заяви, че стартъпите и иновациите са станали много важен елемент през изминалите години. По думите му днес стартъпите са онези, които създават връзката между настоящето и бъдещето. Курц уточни, че преди 10 година България изобщо не присъстваше на картата на стартъпите. И добави, че за последните десетина години София се е превърнала във фактор на Балканите. Курц отбеляза, че подобни събития са пример за това, което се случва на световната сцена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай