След големия срив: Петролът поскъпна с 4%

За негативните прогнози за възстановяването на цената допринася и коронавируса

След големия срив: Петролът поскъпна с 4% | StandartNews.com

Петролът поскъпна с 4% след големия срив вчера. Суровият петрол от сорта Брент се повиши с 1,41 долара или 4,1 процента до 35,77 долара за барел рано сутринта във вторник. Тексаският суров петрол също отбеляза ръст от 4 процента, съобщи Ройтерс.

ВИЖ ОЩЕ: Срив в цената на петрола с над 31%

Корекцията идва след големия срив предишния ден, който отбеляза най-резкия спад на цената на суровината от 1991 г. Експерти смятат, че петролът няма скоро да възстанови загубената стойност.

Русия и Саудитска Арабия обявиха, че ще увеличат добива, след като 3-годишната сделка между тях и останалите държави от ОПЕК се разпадна в петък, съобщи БГНЕС. Саудитска Арабия обяви, че ще вдигне производството на 10 милиона барела на ден през април, като досега произвеждаше 9,7 милиона. Русия също каза, че ще вдигне производството, като ниските цени кара големите производители да се опитват да вземат по-голям пазарен дял, за да компенсират. Москва обяви, че няма да има проблеми да издържи икономически на ниски цени на петрола между 6 и 10 години.

За негативните прогнози за възстановяването на цената допринася и коронавируса, като експертите се опасяват, че ограниченията за милиони по целия свят ще забавят икономиката и от там търсенето на петрол.

Междувременно Международната агенция по енергетика обяви, че според тях през 2020 г. търсенето на петрол ще се свие. Това не се е случвало от 2009 г., когато светът беше обхванат от голямата финансова криза. Агенцията очаква търсенето през 2020 г. са е с 90 хиляди барела на ден по-малко от предишната година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай