Скъпият ток ще надуе и цените на водата

Търговци на електроенергия заливат ВиК компаниите с писма за вдигане на тарифите

Скъпият ток ще надуе и цените на водата | StandartNews.com

Хиляди малки и средни фирми масово напускат свободния пазар на електроенергия и дават мило и драго, за да се върнат обратно на регулирания пазар. Причината са значително по-високите цени на свободния пазар, за което "Стандарт" предупреждаваше многократно със свои публикации от 2014-а година насам. Сега бизнесът вече реално изпитва на гърба си отдавна доказаната максима, че свободата винаги излиза скъпо на свободните.
По данни на Асоциацията на търговците на електроенергия в България, върналите се на регулирания пазар фирми вече е над 15 хиляди. Според някои представители на браншови организации и медии, те били избягали от Българската независима енергийна борса (БНЕБ).
Изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов коментира за "Стандарт" през смях, че няма как от БНЕБ да са избягали 15 хиляди фирми, при положение, че на нея търгуват едва около стотина търговци. Те търгуват активно всеки ден, и то на всички платформи и никой не е напуснал, като търгуваните обеми електроенергия постоянно нарастват, категоричен бе Константинов. Той за пореден път обясни пиковете в цените на БНЕБ с извънредното търсене на енергия в някои дни.
Да, наистина хиляди фирми искат да се върнат на регулирания от КЕВР пазар, където цените са много по-ниски, потвърдиха и от ЕРП-етата. За целта те трябва да подадат заявление за смяна на доставчика до 10-о число на предния месец. Това не е проблем за малките и средни фирми, които работят на ниско напрежение. Те подават заявление и се връщат обратно. Проблем би възникнал само ако напливът от връщащи се на регулирания пазар фирми стане толкова голям, че договорените за него количества ток започнат да не достигат.
Голям обаче се оказва проблемът за фирмите, присъединени към мрежата средно напрежение. Първо, на средното напрежение няма регулиран пазар. Второ, проблемът е особено голям най-вече за държавните и общински фирми и особено за ВиК дружествата, които избират доставчиците си след процедури по ЗОП. Сега, дори и да искат да ги сменят - те трябва да проведат нови процедури по ЗОП, което изисква време, а цената на тока на свободния пазар се мени почти всеки ден. Но дори и да проведат нови търгове по ЗОП, те няма да могат да намерят нови доставчици, тъй като цените на свободния пазар средно напрежение са почти идентични.
Всичко това става ясно от писма, изпратени от лицензирани доставчици на електроенергия до ВиК компаниите. Такова писмо е получил неотдавна и ВиК ЕАД, гр. Бургас. От него става ясно, че "в процеса на изпълнение на договора настъпиха значителни промени в икономическите и правни условия на пазара на електрическа енергия в България". По-долу в документа се посочва, че от юли 2018 г. се наблюдава значително "покачване на цената" и се дават примери с търгове, обявени от ТЕЦ "Марица изток 2" за различни периоди от началото на тази година, които са сключени на цени от 121.21 лв./МВтч до 124.41 лв./МВтч. При търговете на АЕЦ "Козлодуй" пък са постигнати цени от 97.21 и 97.74 лв./МВтч.
Само през четвъртото тримесечие на миналата година цената на базовата енергия на БНЕБ се е повишила с 28.4% - от 78.55 на 100.93 лв., става ясно още от писмото до ВиК Бургас. Нещо повече, през първите дни на 2019 г. цените на пазара "Ден напред" на БНЕБ "бележат ръст над 100%" спрямо средните цени за 2018 г., пише в писмото. На базата на всичко това доставчикът на енергия предлага на ВиК Бургас "да променим цената по договора в съответствие с текущите пазарни цени", като посочва за база "средния часов индекс на БНЕБ" за месеца "плюс 10 лв".
На практика това ще означава около и над два пъти скок на цената на тока за ВиК Бургас.
Същото се отнася и за останалите ВиК в България. Резултатите от това ще са два:
1. Неизпълнение на поетите с 5-годишните договори инвестиции от водните дружества.
2. Драстично поскъпване на водата през 2020 г.

02

Параграф 22 за
доставчици на
електричество

Доставчици на електроенергия за ВиК и други големи държавни и общински компании ще изпаднат в "Параграф 22", научи още "Стандарт". От една страна, те купуват от производителите или БНЕБ скъп ток и не могат да го продават по-евтино от цената, на която са го закупили. От друга страна, ВиК и останалите държавни и общински фирми пък нямат право да се съгласяват на промяна на цените на тока с анекси към сключените договори - това може да стане само след нови конкурси по ЗОП. Докато траят тези конкурси - търговците на електроенергия трябва да продължат да доставят тока на изключително неизгодната за тях цена. Ако откажат и спрат електроподаването, веднага изпадат в ситуацията на неизпълнили ангажиментите си, което по Закона за енергетиката се наказва с изваждане от пазара на електроенергия за срок от 3 години! Това наистина е "Параграф 22", над който в близките дни ще се събере да умуват умните глави в КЕВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай