Скандалът расте! Години WhatsApp споделя данни

Шефът на Viber изнесе нови разкрития

Скандалът расте! Години WhatsApp споделя данни | StandartNews.com

WhatsApp споделяше контакти и телефонни номера с Facebook в продължение на години, а сега само официализира този процес. Това заяви в технологичното предаване “Update” в ефира на Bloomberg TV Bulgaria главният изпълнителен директор на Rakuten Viber Джамел Агауа, цитиран от Инвестор.бг.

 „През последните четири години видяхме толкова много истории, толкова много скандали, толкова много ситуации с компании, които взимат данни от потребителите без тяхното съгласие, и изобщо неща, които не трябва да съществуват“, коментира Агауа. Според него обаче се наблюдава тенденция към промяна и хората са все по-наясно с рисковете.

Решението на Facebook да направи споделянето на данни между WhatsApp и Facebook той определя като чудесен ход по осветляване на процеси, за които се говори от години.

„Забавното за тези нови правила е, че това е официализиране на неща, които те правят отдавна. WhatsApp споделяше контакти и телефонни номера с Facebook в продължение на много години. Facebook придоби тази компания за 19 млрд. долара, a WhatsApp никога не е генерирала приходи. Живеем в свят, в който хората не инвестират 19 млрд. долара за нищо. Това не е нещо, което се случва просто така“, категоричен е той.

Само дни след интервюто WhatsApp обяви, че все пак ще приложи своята спорна политика за поверителността на личните данни, след като по-рано замрази процеса заради натиск от страна на властите в редица точки на света.

Всичко това се случва в момент, в който опазването на потребителската информация се превръща във все по-голям проблем за комуникационните компании по света. Това, както и разпространението на дезинформация в различните онлайн платформи попада все повече във фокуса на регулаторите.

В този контекст и във връзка с ходовете на Viber след началото на пандемията, Джамел Агауа коментира: „Второто предизвикателство беше да се уверим, че в платформата ни не се разпространява никаква дезинформация. Това е социална отговорност. Видяхме го веднага. Представете си, че хората започнат да разпространяват дезинформация за Covid, за пандемията, за ситуацията. Имаше толкова много навсякъде. Затова решихме да сме много стриктни във възможностите за търсенето на информация във Viber и да си партнираме с много организации. Световната здравна организация е сред тях“.

През 2020 г. Facebook пък беше една от компаниите, чиито платформи бяха силно критикувани заради несправянето си с фалшива информация за Covid-19.

Агауа коментира и друга услуга във връзка с проблемите с модерацията на съдържанието – Telegram.

“Видяхме какъв вид неща се създават във Facebook и в Telegram, когато позволиш на хората да го направят без никаква модерация. Telegram няма никаква политика за модерация. Те не харчат и един долар за модерация на съдържанието в тяхната платформа”, обяви той.

Отвъд темата за сигурността на данните и социалната отговорност на Viber, Агауа припомни и колко важен е българският пазар за компанията му, тъй като 90% от потребителите на смартфони у нас ползват Viber. Благодарение на това българският пазар остава важен за организацията от гледна точка на тестването на иновации и нови функции, допълни изпълнителният директор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай