Сияйната звезда на небосклона на колите

Италианци, американци и французи създадоха четвъртия по големина автогигант

Сияйната звезда на небосклона на колите | StandartNews.com
  • Италианци, американци и французи създадоха четвъртия по големина автогигант
  • Бъдещето на Stellantis зависи от това как ще се намести на пазара на електромобилите

На световния автомобилен пазар се появи нов мощен играч - нещо повече от аритметичен сбор на италианско-американския FCA (Fiat Chrysler Automobiles) и френския Groupe PSA (Peugeot Societe Anonyme). Сливането трябва да осигури такава мощна енергия, че новият концерн да заслужи името си Stellantis, което означава "сияйна звезва", ставайки четвъртата по големина на компания, произвеждаща автомобили в света. Преди нея са само Toyota, Renault-Nissan-Mitsubishi и Volkswagen. Въпреки това пред новопоявилия се автогигант стоят редица нерешени въпроси и предизвикателства както в обединението, така и в пандемичните времена за бранша. От решаването им зависи дали звездното обединение ще засили блясъка си или ще бъде поредната падаща звезда, която ще сбъдва мечти на оцелелите конкуренти.

  • Ранените гиганти от кризата

Stellantis възниква след като FCA и PSA преодоляха поредица от кризи. В края на миналия век Фиат взе на практика всички марки на автомобилите, произвеждани в Итария: Alfa Romeo, Ferrari, Lancia и Maserati. Има в портфолиото си дори и няколко от т. нар "спящи" марки, които сега не са на пазара, но при необходимост могат да бъдат пуснати. Въпреки целия арсенал, Фиат така и не можа да увеличи дела си в световното производство на автомобили - ако в края на 80-те той държеше 14%, през 2005-та този процент падна на 5,6, а няколкото не особено печеливши серии доведоха компанията на границата на фалита преди десетина година. Спасението тогава бяха американците от General Motors (GM), които купиха 20% от Фиат, но така и не успяха във връщането на позициите на пазара. Най-успешният мениджър за 21 век влезе в концерна през 2003-та - Серджио Маркионе, който разтрогна договора с GM, пребори се за инвестиции в нови модели и така кризата през 2008-а ще оказа последващ подем за Фиат.Същото обаче не може да се каже за Chrysler, който заедно с Daimler (притежаващ Mercedes-Benz) тръгна надолу. Ако през 1997 г. Chrysler уверено стоеше на краката си, след 2007-а изпадна в трудно положение. Световната криза направи падането още по-бързо, а отказът на администрацията на Барак Обама да сключи новите договори доведе Chrysler до начало на процедура по банкрут. Единственият, който повярва в бъдещето на тази компания, бе Маркионе и през 2012-а Фиат взе първоначално 20% в Chrysler, после - 58,6%. Така през 2014-а възникна новият концерн FCA, действащ до сегашното сливане с Groupe PSA. Амбициозните планове на Маркионе дадоха досега сериозен резултат за Jeep, Ram Trucks и Maserati. Те направиха рекордни продажби, но Alfa Romeo, Lancia и Chrysler така и си останаха проблемните активи. Френският концерн също не остана встрани от кризите. Пикът дойде през 2012-2014 г., след кризата, когато компанията се принуди да продаде на GM 7% от акциите и да превърне американците във втория по големина акционер. Година по-късно това участие бе продадено на инвестиционни компании от Индия, а френското правителство и китайският промишлен гигант Dongfeng придобиха по 14% от акциите на PSA с обещание за инвестиции в рамките на 800 милиона евро. Така процентът на Peugeot спадна до 14 в концерна. Моторът в него бе новият изпълнителен директор - Карлос Таварес, който помогна PSA да излезе на печалба още през 2015 г., 2 г. по-късно купи от GM Opel, а от британците - Vauxhall, марката, с която се продават немските автомобили във Великобритания. Сега PSA обединява 5 марки: Peugeot, Citroen, Opel, Vauxhall и DS.

  • Съединението прави силата

Въпреки че и двата концерна FCA и PSA, излязоха от критичното си състояние, така и не успяха да решат част от проблемите си. Chrysler изпусна много от традиционните си пазари. В САЩ продава само два модела. Lancia се купува само в Италия. Амбициозният план по рестарта на Alfa Romeo забуксува Ч търсенето в Америка намалява, а продажбите в Европа са по-малки дори и от тези на Lancia.Концернът PSA успя да направи Opel печеливша марка за първи път от 1999 г., но продажбите на DS се сринаха, както и на Citroen. Ръководствата на FCA и PSA си дават сметка за огромните пари, които трябва да вложат в електромобилните технологии. Времето се скъсява, тъй като няколко страни от ЕС вече обявиха плановете да спрат машините с вътрешно горене в големите градове и постепенно да направят това и в по-малките.За автогигантите това означава нови платформи и преоборудване на заводите. И огромни инвестиции. Големите компании вече започнаха обединения, за да успеят да изпълнят новите изисквания на пазарите - Toyota подписа договор с китайския BYD, GM - с Honda. Още преди 2 г. тръгнаха първите слухове за възможно сливане на FCA и PSA, но после италианците започнаха преговори с концерна Renault-Nissan-Mitsubish. Когато те се провалиха, FCA обвини френските власти, но вече беше късно и остана старата идея - да се съберат с PSA.

  • Неравностойният брак

По условие FCA и PSA трябваше да са равностойни партньори, но на практика това не се случва. От документите е видно, че придобиващата страна е PSA, а изпълнителен директор на Stellantis става франзузинът Карлос Таварес. В борда на директорите, който включва 11 членове, 6 са от PSA, а пет Ч от FCA.Съвкупното годишно производство на Stellantis е около 8,7 милиона автомобила, но по-голямата част излизат от заводите на FCA. И двата концерна приключват на печалба през последните години. За 2019-а продажбите на FCA са 108,18 милиарда евро, а чистата печалба Ч 2,7 милиарда евро. PSA завършва годината с продабжи от 74,7 милиарда евро и чиста печалба от 3,58 милиарда евро. В годишния отчет на PSA е посочено, че съкращаването на разходите е било основната причина за достигане на такива сериозни резултати. Сливането с FCA се очаква да позволи икономисването на още повече пари - около 5 милиарда евро към 2025 г., които ще бъдат пренасочени за новите електрически модели. Независимо от плановете за икономии, Stellantis ще запази всичките 13 основни марки - Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, както и дъщерните подразделения като Abarth и Fiat Professional, които са за спортни модели. Слуховете за спирането на моделите на Chrysler и Lancia така и не се потвърдиха. Нещо повече - заедно с тях в премиум сегмента ще са Alfa Romeo и DS.Stellantis планира да размести марките по ниши, региони и пазари. Американските ще се борят за лидерство отвън Океана, Фиат и Alfa Romeo Ч в Италия, Citroen, DS и Peugeot Ч във Франция и Китай, а Opel и Vauxhall Ч в Германия и Великобритания. Нещо повече - ръководството на Stellantis обеща, че няма да закрие нито един от заводите на концерна в над 30 държави. Единственото изключение може да е заводът Vauxhall в английското графство, но това е заради неяснотите по Брекзит.

  • Войната на електромобилите

Фондовите пазари реагираха на сливането позитивно, но това е само първата реакция на двете борси, където се търгуват книжата - в Милано и Ню Йорк. Европейските инвеститори очаквано реагираха много по-окуражаващо, като само за ден в италинската финансова столица акциите на концерна скочиха с 8%, а пазарната капитализация се увеличи на 42 милиарда евро.Каква обаче е перспективата за Stellantis след пандемичната криза, в която сред най-засегнатите браншове е този на автомобилостроенето, тепърва ще разберем. Предстои публикуването на подробна стратетия за развитие, за която отсега се знае, че ще съдържа пускането до края на годината на 10 нови модели електромобили, а към 2025 г. автогигантът ще заложи изцяло на хибриди и електромобили.Конкуренцията там обаче е твърде ожесточена. А конкурентите от Тесла засенчиха новината за грандиозното сливане с обявения старт на новия си завод в Германия. Автомобилната битка за Европа за третото десетилетие тепърва предстои. От нея ще зависи доколко "сияйната звезда" ще остане на небосклона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай