Синдикатите скочиха за първия ден болнични

Работадателите пък са доволни, защото имат доста загуби от болничните

Синдикатите скочиха за първия ден болнични | StandartNews.com

До протести са готови да стигнат профсъюзите, които реагираха остро на уговореното в управляващата коалиция решение първият ден от болничния да не се заплаща от работодателя или държавата, а да е за сметка на служителя.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще обявят общи синдикални действия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен пред БНР, че няма да го допуснат. По думите му това е несправедливо и не решава проблема с фалшивите болнични.

„Тези около 60 млн. лева, колкото струва в момента плащането на първия ден от болничните от работодателите, да бъдат взети от джоба на българския работник и служител. Майките с малки деца до 2-3 години обикновено десетина пъти годишно излизат в болнични, защото техните деца боледуват. Това значи половин заплата на тази майка да бъде иззета. Как и по каква причина и защо трябва да бъде дадена на работодателя, вместо да бъде от джоба на работника или на тази майка. Не виждам основание за това. Това няма да реши проблема с фалшивите болнични по никакъв начин“, каза Димитров.

„Трябва да се предприемат мерки, които да контролират по някакъв начин темпа на нарастване на ползването на болнични листове, който в последните години се увеличава драстично“, бе отговорът на Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Тя изрази готовността на партията да чуе всички мнения по темата. „Ще чуем мнението на всички ангажирани в тристранния съвет. Готови сме да чуем всички аргументирани мнения и ще търсим балансирани решения. Готови сме на диалог“, обяви Дариткова.

„При условие че темата за повишение на минималните пенсии е записана в управленската програма и при условие че постигнахме това споразумение с коалиционните партньори, трябваше да се търси балансирано решение за бюджета на държавното обществено осигуряване. Във връзка с увеличените наистина драматично дни в болнично лечение, взехме това решение, за да може да се получи баланс на сметките по отношение на бюджета на НОИ“, обясни Дариткова.

Бизнесът обаче приветства решението да не плаща първия ден боледуване. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал изрази задоволство от обявеното. В момента бизнесът поема първите три дни боледуване. „Откакто действа този режим, разходите за болнични са се повишили три пъти, а броят им два пъти“, посочи той. Според него това е „най-масовата измама и кражба“.

„По наша оценка над 1/3 от болничните са на здрави хора. Ние имаме средно за година от порядъка на 11-12 дни боледуване на наетите в България, а под осем са в ЕС. Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, е правилна“, смята Васил Велев.

По думите му годишно се произвежда с 2 млрд. по-малко като БВП заради фалшиви болнични листове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай