Швейцарските банки станаха на швейцарско сирене

Оплакват се от финансовата и икономическата ситуации

Швейцарските банки станаха на швейцарско сирене | StandartNews.com

Финансовите и икономическите условия за швейцарския банков сектор се влошиха значително поради пандемията Covid-19, заяви в четвъртък Швейцарската национална банка (ШЦБ), но в същото време отбеляза, че големите банки UBS и Credit Suisse са добре подготвени за справяне с предизвикателствата, съобщава Ройтерс.

"Едновременното влошаване на икономическата ситуация във всички региони по света, заедно с необичайно високото ниво на несигурност, представляват значителни предизвикателства за двете активни в глобален план швейцарски банки - Credit Suisse и UBS", заяви централната банка в своя доклад за финансова стабилност за 2020 година.

"Въпреки това и двете глобално активни швейцарски банки са в състояние да посрещнат трудностите, определени от настоящата затруднена среда и да подкрепят реалната икономика. Тази благоприятна ситуацията се дължи на намаляване на риска и по-специално, на натрупаването на капиталови буфери през последните години", отбеляза ШЦБ, добавяйки, че тези развития са в съответствие с разпоредбите, според които такива банки са "твърде големи, за да фалират".


UBS и Credit Suisse трябваше до края на 2019 г. да подготвят така наречените планове за оздравяване на банките, които биха предотвратили да бъдат спасявани от данъкоплатците в случай на криза.

Швейцарската национална банка, която помага за наблюдаване на стабилността на финансовата система на страната, заяви, че благодарение на натрупването на капитал, двете банки ще могат да се справят дори със значително по-лошо икономическо развитие, отколкото се предполага по основния сценарий.

ШЦБ също така заяви, че очаква редица вътрешно фокусирани търговски банки да понесат загуби, тъй като тяхната рентабилност продължава да спада от вече и без това ниски нива, добавяйки, че по-продължителен и по-дълбок спад ще има по-отрицателно въздействие върху качеството на кредитните портфейли на кредиторите с насоченост към вътрешния пазар.

Според централната банка се очаква качеството на кредитите в Швейцария и в чужбина да се влоши, като по-лошо от очакваното развитие би натежало допълнително върху рентабилността на банките.

Несигурността може да намали търсенето на клиентски и на транзакции на капиталовия пазар, но въздействието върху големите банки UBS и Credit Suisse вероятно ще бъде ограничено поради очакваното частично икономическо възстановяване през втората половина на 2020 г. и стабилизиране на финансовите пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай