Шефът на БНБ с оптимизъм за влизането в еврозоната

България се подготвя да участва във валутния механизъм, което е предпоставка за влизане в Еврозоната

Шефът на БНБ с оптимизъм за влизането в еврозоната | StandartNews.com

Отсрочването на кредитите към търговските банки е значителен, а това се превърна в източник на особен интерес сред българските граждани, отбеляза управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за бТВ. От 50 хиляди заявки одобрените в рамките на 10 дни са повече от 25 хиляди.

Той подчерта, че резервът ни е на исторически високо равнище - 54 млрд. лв. и няма необходимост от евро в този момент, затова не възнамеряваме в момента да теглим суми.

По повод приемането ни в еврозоната, Радев потвърди, че сме готови за това и че очаква развитие в рамките на три месеца. „Говорим за политически акт, имаме и кризата с пандемията, поради което и нашите и европейските институции са заети с решения в тази посока. Става дума за един сложен бюрократичен процес“, добави той.

На въпрос суап линията път ли е към Еврозоната управителят на БНБ отговори: „Юридически – не, съдържателно – да. В съобщението на ЕЦБ има два важни момента. Суаповото споразумение ще остане в сила толкова дълго, колкото е необходимо. Не става въпрос за еднократно, а за стратегическо сътрудничество. Нещо, към което много централни банки се стрелят и малцина постигат. И нещо важно – че България се подготвя да участва във валутния механизъм, което е предпоставка за влизане в Еврозоната. Това е контекстът, в който тази суапова линия се осъществява“.

„Изключено е левът да се обезцени до влизането ни в чакалнята. На практика срещу всеки лев разполагаме с едно и половина евро“, категоричен бе Димитър Радев.

Добре е размерът на помощта за хората и за бизнеса да се увеличи, това трябва да става бързо, но не панически, препоръча той на кабинета, като направи уточнение, че БНБ не участва в този процес, но го следи внимателно и смята, че правителството и реагира адекватно.

Очаквам правителството да излезе на международните пазари. Ние сме в добра позиция, който има нужда от заеми ги получава , прогнозира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай