Ще удари ли Брекзит английската закуска?

Бобът, наденичките, картофите и гъбите ще поскъпнат, яйцата и препечените филийки не са застрашени, но британците трябва да забравят за доматите

Ще удари ли Брекзит  английската закуска? | StandartNews.com

Супер популярната в цял свят „английска закуска“ е застрашена от предстоящата раздяла между Великобритания и Европейския съюз. На това мнение са наблюдателите, които следят пазара на така важните съставки за менюто на англичаните.

Яйцата, наденичките, беконът, препечените филийки, рендосаните пържени картофки, гъбките, доматките и печеният боб са под заплаха да се превърнат в дефицитни стоки заради Брекзит. Проблемът е, че Великобритания е сериозно зависима от доставките на тези продукти от държави-членки на ЕС.

Яйцата

Тук, за щастие, новините са добри. Британското производство на яйца дава достатъчно на брой от кокошите продукти, за да задоволи изцяло местния пазар. А и в светлината на проблемите със заразени яйца в различни ферми в Европа през последните години, се избягва използването на вносни такива в преработващата индустрия. Цената на континенталните обаче е по-ниска. В крайна сметка, едва ли Брекзит ще има негативен ефект върху яйцето, което засега се оказва спасено, макар и рохко.

Филийките

Хлябът на острова се прави от пшеница, 85% от която е местно производство. Същото се отнася и за по-голямата част от брашното, излизащо от местните мелници. Само 1% от продажбата на брашно се крепи на внос. Например внася се пшеница от Канада, тъй като тя е с отлични характеристики и се смесва с местното зърно. Ако пък качеството на британската пшеница не е особено високо, тогава се внася зърно от Франция и Германия. Така че, ако британците не решат да сменят препечените филийки с кроасани (които се правят от по-мекото френско брашно), няма да има заплаха при Брекзит.

Наденички и бекон

Ето ги и не така добрите новини… Наденичките и беконът например се осигуряват от предлагането и цената на свинското, а британските фермери произвеждат едва 40% от необходимото за цялата държава. Другите 60% идват от държави като Дания, Германия и Холандия. Естествено, европейските континентални производители могат да доставят свинско на по-ниски цени от британските си колеги. Причината е във високите стандарти за отношение към животните, които на Острова се отглеждат само на свобода. В другите държави нямат чак такива изисквания за „щастливи“ прасета.

Твърд Брекзит, какъвто вероятно ще видим, може да доведе до нарастване на цената на наденичките и бекона, поне докато местните производители успеят да постигнат повече и доставят достатъчно щастливи свински единици.

Картофките (Хаш браунс)


Рендосаните пържените картофки, наричани Хаш браунс (от англ. Hash Browns), са сравнително нова съставка от английската закуска. Впрочем те са американско „изобретение“. И до момента Великобритания е 11-а в света по производство на картофи, но площта, върху която те се отглеждат, се е свила близо два пъти от 1960 г. насам. Съответно търсенето вече превишава предлагането на родното производство. Най-голям източник на картофи за Острова обикновено са държави от Средиземноморието. Внасят се от страни от ЕС, както и такива извън ЕС, като Израел, например. Холандия, Белгия и Франция са основните снабдители сред държавите-членки на ЕС.

Най-голям дял от вноса във Великобритания имат замразените преработени картофи. Средните цени на вносните са по-ниски (изобщо при всяка замразена стока!) от тези на местното производство, които идват основно от Холандия и Белгия. Следователно Брекзит означава картофена скъпотия!

Гъби

Те са сравнително нов хранителен продукт, който се отглежда във Великобритания, индустрията е млада и е обвързана с един-два сорта. Заради монополното положение на няколко големи компании обаче през последните години има рязък спад на местното производство на гъби. От 2007 г. насам площите са намалели от 126 на 86 хектара.

Една фирма в Ирландия доминира в производството, а отглеждащите гъби на ирландска земя изнасят 80% от продукцията си във Великобритания. Сред другите вносители на Острова са Полша, Белгия и Холандия. Преди да се отчаят, две местни компании са направили сериозни инвестиции в нови оранжерии за отглеждане на гъби, за да отговорят на търсенето. Но ето го и следващият проблем - берачите на гъби идват предимно от Източна Европа. Очертават се липса на работна ръка, съответно спад на предлаганите количества, а оттам и по-високи цени.

Домати

Тук вече идват най-лошите новини. Доматите, естествено, растат където е топло и сезонът им е дълъг. Повече от 200 хектара оранжерии са построени във Великобритания, за да могат местните производители да се справят с климатичния проблем. Въпреки това на Острова доматената продукция задоволява само една пета от търсенето.

Близо 400 хил. тона пресни домати се внасят от държави-членки на ЕС, като Испания, Холандия, Полша, Италия и Белгия, както и от „нечленки“, като Мароко и Израел. Местното производство е много далеч от това някога да успее да покрие изцяло търсенето, а твърд Брекзит със сигурност ще оскъпи доматите от внос.

Печеният боб

Най-търсените сортове боб няма как да бъдат отглеждани във Великобритания. Всички те се внасят от Северна Америка. В последно време британски учени се опитват да променят ДНК с идеята да създадат сорт, който ще вирее на местна почва. Всяка година британците консумират общо около 2000 тона печен фасул. Но в „печения фасул“ има не само фасул, а също и подправки, доматен сос, нишесте, захар и оцет. Следователно Брекзит може и да няма пряк ефект върху вноса от Северна Америка, но крайната цена ще се увеличи заради присъствието на домати и други съставки.

Единственият начин да не се забележи Брекзит от любителите на английската закуска на Острова, е да се съкрати тя само до яйца и препечени филийки. Но това ще е истинско предателство спрямо традициите на консервативните британци.

Предизвикателствата:

Накъде без салата и пармезан

Брекзит може да изхвърли от щандовете в супермаркетите доста други стоки, които са важни за международния характер на консумираните във Великобритания ястия.

Как може да живее човек, ако не поръси спагетите с пармезан? Ами къде отиват ирландските масло и сирене чедър? Да не говорим за френските бри и камамбер...

Да оставим всичко друго, но как ли британците ще си правят така важните за днешния стил на хранене по света салати? Повечето зелени зеленчуци се отглеждат при друг климат. Великобритания внася половината от зеленчуците на пазара си и повечето от плодовете. Списъкът продължава с броколи, домати (за които вече споменахме) и цяла серия от отглеждани почти само в Италия екстравагантни зеленчуци. Застрашен е дори и чаят!


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай