Ще скочи ли петролът до $100 за барел

Разнопосочни сигнали за цените на черното злато

Ще скочи ли петролът до $100 за барел | StandartNews.com

* Три причини вдигат цените на петрола

* Санкциите на САЩ срещу Иран, проблемите във Венецуела и Либия и съкращаването на износа на Судитска Арабия са рискове за поскъпване

 

Три рискови фактора ще оказват силно влияние на цената на „черното злато“ - влизащите в сила от началото на май санкции на САЩ за продажбите на иранския петрол, военните действия на враждуващите сили в Либия и задълбочаващта се политическа и икономическа кризата във Венецуела. Саудитска Арабия продължава да преизпълнява плана си за намаляване на производството. Представители на Русия твърдят, че през юни страната може да увеличи износа. Благоприятна тенденция е нарастването на запасите от петрол в САЩ, както и увеличаващият се износ на американски петрол. Но анализатори посочват, че като цяло запасите от суров петрол в света са намалели. Всичките тези фактори ще влияят противоречиво на пазарите на петрол и ще затрудняват прецизните прогнози за обемите и цените на горивото.

-------------

От 2 май Съединените щати спряха временните освобождавания, които позволяваха на осем страни да купуват петрол от Иран без заплаха от санкции. Това са Индия, Китай, Тайван, Турция, Южна Корея, Япония, както и две държави-членки на ЕС - Гърция и Италия. "Решението на президента Доналд Тръмп има за цел да намали износа на петрол от Иран до нула и по този начин да лиши режима от основния източник на доходи", се казва в изявление на Белия дом, публикувано на 22 април. Така администрацията на Тръмп и нейните съюзници ще увеличат икономическия натиск върху Техеран. Белият дом е убеден, че "дестабилизиращите дейности" на Иран застрашават Съединените щати, неговите партньори и сигурността в Близкия изток.

Това решение на Вашингтон предизвика напрежение на петролните пазари и прогнози, че от сегашната висока в сравнение с миналата година цена на барел петрол Бренд може през следващите месеци да се увеличи до 80 и дори до 100 долара за барел. Прогнозата за тази година е средно 70 долара за барал, но черното злато със сигурност ще поскъпне през лятото, прогнозира Merrill Lynch. Управляващият директор "Гранични пазари" Хутан Язари смята, че пазарът на черното злато през идните месеци ще се свие и това ще доведе до нарастване на цената. Основание за това дават прогнозите, че производството на страните производители от ОПЕК ще свият добива си с 1,8 милиона барела на ден на година база в сравнение с 2018 г. и това ще предизвика дефицит, особено през летния сезон. "По-рано тази година намалихме позициите си за нефтохимическите компании и преразгледахме надолу очакванията си за доста фирми, като фокусът ни беше конкретно върху APPC и SAFCO", каза Язари.

В. „Уолстрийт джърнал“ съобщи, че американският пезидент Доналд Тръмп, който обеща да разговаря с генералния секретар на ОПЕК или с министъра на петрола на Судитска Арабия, за да ги убеждава да не се съкращава производството на суравината и да не увеличават цената, не е изпълнил обещанието си. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо и министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих не разговаряха с Тръмп. Американският президент не е обсъждал спада на цените на петрола с краля на Саудитска Арабия, Мохамед ибн Салман, казват саудитските власти. Венецуелският петролен министър Мануел Кеведо, който сега е председател на ОПЕК, също каза, че не е имало преговори между Тръмп и картела.

Миксът от сигнали – силният доклад за активната работна сила в САЩ, санкциите срещу Иран и Венецуела, както и допълнителното съкращаване на производството от страните на ОПЕК, започна да вдига цената. Най-голямата ценова промяна обаче дойде заради новините от Либия, където започнаха военни действия около Триполи. "Намаляването на производството от ОПЕК и санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела оказват влияние още от началото на годината", коментира Хюсеин Сайед, пазарен стратег в FXTM. Но според експертите, последната промяна в цената идва от бойните действия в Либия, които сериозно заплашват износа на петрол от страната. Картелът на страните-производителки на петрол - ОПЕК, отново намали производството си – вече традиционна стратегия за вдигане на цената на суровината.

Към ОПЕК се присъедини за пореден път и Русия, която миналата година достигна рекорден износ на петрол от 11.16 млн. барела на ден. Сега всички страни общо ще намалят производството си с 1.2 млн. барела на ден. Балансът на цената в момента се държи от САЩ, които през март тази година достигнаха световен рекорд по отношение на производство с 12.2 млн. барела на ден, като част от суровината се изнася в чужбина.

Въпреки усилията на САЩ да сведат износа на ирански петрол до нулата, много анализатори очакват известно количество от „черното злато“ все пак да продължи да излиза от страната. „Общо между 400 хил. и 500 хил. барела дневно суров петрол и кондензат ще продължат да бъдат изнасяни“, съобщи консултантската компания в областта на енергетиката FGE. Това е спад спрямо около 1 млн. барела дневно в момента. Китай, която е най-големият купувач на ирански петрол, тази седмица официално изрази недоволството си пред САЩ заради едностранните им санкции срещу Иран.

На 13 май цените на петролните фючърси са разнопосочни,  тъй като инвеститорите и търговците се притесняват от перспективите за глобалния икономически растеж на фона на навлизането в задънена улица на китайско-американските търговски преговори.

Фючърсите на WTI бяха на стойност 61.58 долара за барел, което е спад от 9 цента, или с 0.2% спрямо последната сделка от петък. Междувременно фючърсите на суров петрол от сорта Brent се повишиха до 70.73 долара за барел, което е с 11 цента, или с 0.2%, от последното им затваряне.

Търговският конфликт между двете водещи световни икономики нарасна в петък, след като САЩ въведоха по-високи вносни тарифи за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че Пекин "счупи сделката", като се е отказал от предишни ангажименти, поети през предишните месеци на преговори.

Двете страни се оказаха в задънена улица миналата седмица, след като Вашингтон поиска обещания от Пекин за конкретни промени в китайското законодателство, от отговорът беше, че няма да погълне никакви „горчиви плодове", които да навредят на интересите му.

САЩ и Китай заедно съставляват 34% от световното потребление на петрол през първото тримесечие на 2019 г., показват данни на Международната агенция по енергетика (IEA).

"Търговската война между САЩ и Китай ще нарасне, което ще ограничи повишаването на цените", каза за „Ройтерс" Абхишек Кумар, ръководител на отдел "Анализ" в Interfax Energy в Лондон.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай