Ще поевтинеят ли горивата? Експерт с оптимистична прогноза

От порядъка между 5-10 стотинки на литър могат да паднат цените на горивата около Нова година или след Нова година, каза Васко Начев

Ще поевтинеят ли горивата? Експерт с оптимистична прогноза | StandartNews.com

Вижда се краят на сериозните, големите скокове на цените на бензина и нещата отиват към балансиране на ситуацията.  Това заяви енергийният експерт Васко Начев пред Нова телевизия. 

Той не очаква темпове на растеж, каквито се наблюдавали в последните няколко месеци. Това е критичната точка, която е достигната и ще има едно балансиране на пазарите, дори лек спад, но не трябва да очакваме чудеса, посочи Начев. 

От порядъка между 5-10 стотинки на литър могат да паднат цените на горивата около Нова година или след Нова година. Много е лесно човек да прави интерпретация, следвайки тенденцията, но трябва добре да познава нефтения бранш, за да знае какво може да се случи и какво да очакваме, каза още той. 

Съгласно данните на специализирания сайт fuelo.net, към днешна дата средната цена на литър бензин А95 е 2.38 лв., а на литър дизел - 2.39 лв. За бензина, fuelo.net съобщава, че цените в страната варират от 2.17 лв. на литър до 2.50 лв. на литър, като средната най-ниска цена по вериги е във VM Petroleum - 2.19 лв., а средната най-висока е при "Газпром" - 2.42 лв. При дизела най-ниската цена е 2.18 лв, а най-високата - 2.53 лв, като средната най-ниска цена е пак при VM Petroleum - 2.27 лв., а средната най-висока е отново при "Газпром" - 2.42 лева. От 24 септември досега средното поскъпване на бензина е 11 стотинки на литър, а на дизела - 12 стотинки, пише аctualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай