Ще имаме ли български пържоли за Коледа?

Дадохме свински курбан в Годината на прасето заради страшната африканска чума

Ще имаме ли български пържоли за Коледа? | StandartNews.com

Когато на 5 февруари 2019 г. посрещнахме китайската нова година, посветена на Земния глиган, едва ли някой е предполагал, че България ще даде огромен свински курбан през следващите месеци.

Вирусът на африканската чума по свинете /АЧС/ вече бе влязъл от Румъния на наша територия - първият случай бе засечен при домашни свине в село Тутраканци, община Провадия, на 31 август 2018 г., а до края на годината бяха отчетени още 19 положителни проби. Но като че ли никой не си даваше сметка за мащабът на бедствието, което ни сполетява.

Специалистите вероятно са били на ясно какво предстои, още повече като са наблюдавали отблизо случващото се в Румъния - над 400 огнища и над 370 000 евтаназирани прасета.

Има обаче една малка разлика - при комшиите АЧС е поразила само три индустриални ферми, и то на един собственик, където явно заразата се е предавала по вътрешен път.

Докато тъжната статистика у нас е, че за по-малко от две седмици пламнаха цели шест индустриални свинекомплекса!

Първа изгоря фермата в русенското село Николово, където се отглеждат 17 000 животни. За броени дни заразата се пренесе в Бръшлен /40 000 прасета/ и Голямо Враново /30 000/. След това вирусът се прехвърли в силистренско – в ситовското село Попина /17 000/ и Ветрен /8253/. Удари и великотърновското Българско Сливово /17 500 животни/.

Отрицателни засега са единствено пробите от четвъртия свинекомплекс в русенското село Юделник.

Фермите в Русенско са много близо една до друга и явно заразата се е пренасяла заради лоша хигиена и неспазване на санитарните изисквания, коментират експерти.

Така за евтаназия са нарочени 126 000 прасета. Това е около 1/4 от отглежданите в 65-те индустриални ферми 580 000 животни.

От началото на 2019 г. до май са регистрирани и 40 317 прасета "заден двор", голяма част от които вече се колят превантивно и се слагат във фризера, за да се спре заразата към големите свинеферми. Със сигурност два пъти повече са нерегистрираните свине, които хората си отглеждат - било за себе си, било за търговия.

Както на всички е известно, дълбоко в гена на всеки българин се крие по един Андрешко, който няма никакво желание да споделя с държавата какво точно има в хамбара, в мазето или в двора. Защото не е сигурен, че няма да му го вземат. Много от тези животни също стават курбан сега.

Българското свинско е предимно за прясна консумация, докато производителите на колбаси разчитат на суровина от европейските пазари, казват от бранша. Отскоро обаче търговски вериги, които продаваха бг месо под собствена марка, също минават на мръвки от ЕС. Например в Билла миналата седмица се появиха котлети от Франция на промоционална цена от 7,50 лв. за кг.

С колко ще поскъпне месото за крайния потребител?

Сметките са различни. Според Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите, скокът в краткосрочен план ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата. От Асоциацията посочват, че за една седмица килограм свинско е поскъпнал с 19 ст. в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7.60 лв. за кг, което е ръст от 7% спрямо предходния месец.

Цените в ЕС обаче са скочили до 30% заради разпространението на АЧС в Азия и особено в Китай - най-големият производител на свинско, където от август 2018 г. досега са избити почти половината от стадата - над 1,2 млн. животни. Заради това Поднебесната империя се снабдява с любимото си месо предимно от пазарите на Евросъюза. Експортът на Изток се е увеличил с 62% спрямо същия период на миналата година. Освен за Китай, по-голям износ има и за Япония /18%/, Австралия /40 на сто/ и Южна Корея /15%/.

Според Асоциацията на потребителите, в Германия това е довело до поскъпване с 25% - от 1.36 до 1.70 евро, на кг кланично тегло. В Испания - с 28% - от 1.04 до 1.33 евро на кг. В Холандия цената се е вдигнала с 27% - до 1.77 евро, а в Дания с 21% - до 1.38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение, посочват от асоциацията.

Ще имаме ли обаче български пържоли на коледната трапеза и колко ще ни струват - тепърва предстои да видим. Филмът не е свършил, битката с чумата продължава. Ще останат ли свине у нас и колко ще са загубите - не само за дядо и баба на село, които ще трябва да се разделят със своите прасенца, не само за хранително-вкусовата индустрия, която ще плати много висока цена, но и за цялата ни икономика - ще разберем чак след като заразата бъде спряна. А до тогава може и да минат години.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай