SEO експертът Славчо Панов: Covid-19 се държи като компютърен вирус

Рано е още да се каже как пандемията ще ни се отрази

SEO експертът Славчо Панов: Covid-19 се държи като компютърен вирус | StandartNews.com

Срещаме се със Славчо Панов съвсем случайно и лежерно, без да нарушаваме карантинните мерки. Сиреч – говорим си онлайн. Като съсобственик и seo експерт в WebsiteDesign, както и съсобственик на няколко популярни медийни сайта, реших да му задам 3-4 въпроса, свързани с корона ситуацията и как тя се отразява на интернета.

- Здравей, Слави! Със своя дългогодишен опит в IT сектора определено имаш наблюдения върху динамиката на пазара на труда в настоящите кризисни условия в този отрасъл. Как ви се отрази Covid-19 и вярно ли е, че благодарение на китайската зараза бизнесът в тази сфера процъфтява?

- Факт е, че в момента много фирми в нашия бранш са затрупани от работа, но е спорно дали това е последица от пандемията и изолацията. Сега всички, които доскоро не обръщаха внимание на интернет като едно необятно пазарно поле, се юрнаха да стават онлайн и те. Разцветът в сектора се усети още преди две години, когато отчетохме рекорден ръст на приходите. И това се дължи на квалифицираните кадри, с желание за развитие и умения да предоставят качествена услуга на клиента. Не е тайна, че голяма част от фирмите у нас са сървис ориентирани и когато предлагаш добра услуга, която се надгражда и усъвършенства, приходите неминуемо растат.

Рано е още да се каже как пандемията ще ни се отрази. Covid-19 се държи като компютърен вирус – вмъква се по невидим начин без знанието на приемника, докато не започнат симптомите. Възпрепятства работата на определени програми и постепенно се разраства, за да спре изцяло работния процес. Същото е и с коронавируса. Инфектира целия свят и всички отрасли, хиляди фирми спряха работа. Въпреки че никога не сме имали повече работа, би било наивно да гледаме на IT сектора като на самостоятелна единица, независима от останалите отрасли. Напротив – нашият бизнес съществува благодарение на тях и рано или късно кризата ще му се отрази.

- Какви са проблемите на IT сектора като цяло?

- Винаги съм казвал, че на нашата работа не бива да се гледа като на продукт, който можеш да си закупиш от хранителния магазин. Влизаш, виждаш го, плащаш и го консумираш - клиентът е доволен, а собственикът на магазина вижда приходите веднага. При нас нещата са ма-а-алко по-различни.

Първо, ние не предлагаме просто продукт, а специфични услуги, осъществяването на които отнема адски много време. И трябва да имаш достатъчно търпение, докато започнеш да береш плодовете на труда си. Може да отнеме месеци, но най-вероятно е да отнеме години. Много от хората не разбират това и очакват, че в IT сферата всичко се случва мигновено от стола пред компютъра, а в същото време излиза скъпо. Но ако в кварталния магазин си купуваш хляб и след два дни него го няма, то нашите продукти и услуги постоянно търпят надграждане. Клиентът винаги ще иска нещо ново, някаква промяна, а от нас зависи да му предоставим качество.

И тук идва другият проблем – квалифицираните кадри. Такива се намират все по-трудно, тъй като повечето предпочитат да работят за чуждестранни фирми. Изтичането на таланти от България е едно от слабите звена в родния IT бранш, а пък и не само. С подходящите бонусни системи, предоставянето на благоприятна среда и гъвкави условия за работа обаче, този проблем може да бъде отстранен.

- Като собственик на няколко популярни сайта забелязваш ли някаква промяна след въвеждането на извънредното положение?

- При онлайн медиите нещата са малко трики – от една страна, те никога не са били по-посещавани. Това може и да се отрази положително на приходите им от реклами, тип PPC, но като цяло те имат голям спад на печалбата и отлив от рекламодатели. „Странните“ резултати могат лесно да се обяснят със социалната изолация – хората си стоят вкъщи, по-често са пред компютъра и се информират онлайн. От друга страна, поради същата причина – повечето рекламодатели задържат своите рекламни капмании.

Безспорно, онлайн средата е с много преимущества. За разлика от вестниците и телевизиите, в интернет може да отразиш най-важните новини много по-бързо, и много много по-точно да се измерят резултатите от рекламите. Потребителите все повече разчитат на онлайн медиите не само заради бързите реакции, но и защото по-лесно си подбират информацията, която ги интересува. Иначе казано - ако в телевизионните новини трябва да чакаш края на емисията, за да научиш спортните вести, то в интернет кликаш само на това, което те вълнува. Има сайтове, които подбират ръчно най-интересните и значими новини, статии и събития на едно място.

И с радост мога да отбележа как от няколко седмици насам забелязвам, че интернет потребителят вече не се интересува само от коронавируса. Отчитаме ръст в посещенията на любопитните и позитивни новини. Като че ли избирателно започват да забравят за него, уморяват се от новости за заразените от Covid-19 и започват да се връщат към добрите стари неща, преди пандемията...

- Съсобственик си на websitedesign.bg, известен като един от най-бързите сайтове в света. Това е доста голяма отговорност…

- Така е. Често ме питат защо сме вложили толкова труд, като реално не е необходимо да работи толкова светкавично. Ами направихме го, защото можем, искахме да покажем, че можем, а пък и знаех, че ще се вдигне шум около това! Тук не става въпрос за задоволяване на егото, макар че в нашия бранш то често е движеща сила. Смятам, че човек трябва да си поставя винаги и все по-високи цели. Стремейки се да ги постигнеш, надскачаш себе си. Ако днес сме направили най-бързия уебсайт, какво следва утре? Нямам търпение да разбера…

Едно интервю на

Рени Стефанова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай